Slider
< terug naar favorieten

Welmoet over Deze waarheden van Jill Lepore

In deze waanzinnige wereld waarin fake news en intimidatie de presidentsverkiezingen in Amerika beheersen, probeer ik het hoofd koel te houden en te begrijpen hoe het in de VS (en bij ons) zover heeft kunnen komen. Gelukkig biedt Jill Lepore in Deze waarheden een geweldig overzicht van de Amerikaanse geschiedenis, van de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus tot aan de verkiezing van Donald Trump.

Lepore ontleent de titel van haar boek aan een strofe uit de Amerikaanse grondwet: Wij achten deze waarheden vanzelfsprekend, dat alle mensen gelijk geschapen zijn, dat ze door hun Schepper begiftigd zijn met zekere onvervreemdbare Rechten, dat daaronder zijn Leven, Vrijheid en het nastreven van Geluk. Helaas werden slaven, zwarten, vrouwen, Chinezen en Japanners tot ver in de vorige eeuw van deze onvervreemdbare rechten uitgesloten.

Enkele constanten duiken steeds in het boek op: de onvoorstelbare discriminatie van de zwarte bevolking, de macht van het Hooggerechtshof, het grenzeloze geloof van de Amerikanen in techniek, de invloed van campagneteams en marketingtechnieken.

Nee, het is geen boek dat vrolijk maakt. Ik heb het ettelijke keren verontwaardigd weggelegd om het even later toch weer gretig op te pakken; het is immers voor een groot deel ook onze geschiedenis.

Welmoet Glaubitz werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september van dat jaar werkt ze in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving.

Inschrijven nieuwsbrief