Slider
< terug naar eerdere favorieten

Welmoet over Beethoven – een biografie

Beethoven: ik heb het altijd moeilijk gevonden zijn muziek te begrijpen. Wat kan ik dan beter doen dan lezen over zijn werk en persoon, en dan luisteren naar zijn muziek?

De (herziene) biografie van Jan Caeyers is een uitgelezen kans om je te verdiepen in het leven, de persoonlijke groei en de compositorische ontwikkeling van Ludwig van Beethoven.

Het boek biedt een levendig beeld van zijn jeugd, de moeilijke omstandigheden waarin hij opgroeide en de maatschappelijke context van zijn tijd. Konden zijn beroemde voorgangers Mozart en Haydn nog onder de financieel gerieflijke bescherming van het Oostenrijkse hof leven, Beethoven heeft zijn hele leven moeten knokken om rond te komen. In de biografie wordt uitvoerig de ontstaansgeschiedenis van Beethovens werken verweven met de vele kleurrijke anekdotes die over de grote componist de ronde doen. Hilarisch zijn de verhalen die Caeyers vertelt over de ingewikkelde en soms dubieuze contracten die Beethoven sloot met zijn opdrachtgevers en de wijze waarop hij opdrachten niet, of veel te laat, nakwam.

Beethoven blijkt niet alleen de man van de heftige geluidsuitbarstingen in de Grosse Fuge, maar ook de ongelukkige man die de Appassionata-sonate voor zijn onbereikbare geliefde Josephine schreef én de zachtaardige man van de gevoelige Cavatina uit het dertiende strijkkwartet. Hij was natuurlijk de dove, in zichzelf gekeerde en egocentrische man, maar ook de vrolijke drinker in de kroeg. Nooit eendimensionaal, maar altijd gelaagd en die complexiteit vind je terug in zijn muziek. Zoals pianist Hannes Minnaar in een interview zegt: ‘dodelijk vermoeiend om te spelen.’

Caeyers heeft me in zijn biografie geleerd: luister, volg je gevoel, laat het begrijpen maar achterwege. Als je je daaraan kunt overgeven, ga je houden van Beethoven en van zijn muziek.

Inschrijven nieuwsbrief