Slider
< terug naar eerdere favorieten

Welmoet over Alles voor Vincent

Een meisje van gegoede huize, eind 19e eeuw, op zoek naar the inner most self vol zelfkritiek, zoekend naar houvast en zuiverheid. Het levenspad van dit keurige meisje naar de zelfbewuste doortastende vrouw die de naam van Vincent van Gogh in de markt heeft gezet, volgen we geboeid in dit kloeke werk van Hans Luijten, senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum.

In 1889 trouwt Jo Bonger met Theo van Gogh maar al in 1991 sterft haar man, kort na het overlijden van zijn broer Vincent, en blijft zij in Parijs achter met haar zoontje. Ze erft een enorme collectie werken van Vincent en de brieven die de kunstenaar aan zijn broer Theo schreef. Terug in Nederland stelt ze zich ten doel de naam van Vincent en de waardering voor zijn kunstwerken te vestigen en de strijd die hij in zijn leven heeft gevoerd bekend te maken.

Het boek leidt ons door een leger kunsthandelaren, kunstenaars en Tachtigers die behulpzaam waren, maar soms ook enorm tegenwerkten bij de verspreiding van zijn werk. Jo’s onvermoeibare activiteiten: contacten leggen en onderhouden, schilderijen uitlenen en – verkopen, de uitgave van Vincent’s brieven bezorgen; alles om de waardering voor Vincent te vergroten uit naam van haar geliefde man Theo.

Het is haar verdienste geweest dat iedereen Vincent van Gogh kent en dat we weten hoe hij in het leven stond. Hans Luijten heeft een prachtig boek over haar leven, haar tijd, de kunstwereld en de kunsthandel, geschreven. Ik zal bij een volgend bezoek aan het Van Gogh Museum met andere ogen naar zijn werk kijken. Zonder haar waren de schilderijen er misschien niet meer geweest!

Inschrijven nieuwsbrief