Banner trap
< terug naar

Natascha Wodin, Ergens in dit duister

Ontheemding is het thema van schrijfster Natascha Wodin. Als dochter van een Oekraïense moeder en een Russische vader werd ze in 1945 in Beieren geboren. Haar ouders waren als dwangarbeiders in de oorlog in Duitsland tewerkgesteld. Als kind wilde Wodin niets liever dan bij de Duitsers horen, maar op school werd ze uitgescholden voor Russchenlusch, Russische slet. Door te schrijven kreeg ze greep op haar onbekende familiegeschiedenis.

Na het hartverscheurende boek over haar moeder, Ze kwam uit Marioepol, probeert Wodin in Ergens in dit duister het leven van haar getormenteerde vader te achterhalen. Maar ditmaal moet ze het met veel minder informatie doen; tijdens zijn leven zweeg vader en met zijn dood is ook zijn verleden verdwenen. Wodin vertelt over haar jeugd, haar slechte relatie met haar vader, hoe ze als puber van huis wegliep, in schuren sliep, met verkeerde mannen meeging. Net als je denkt dat het toch nog goed afliep, komt ze met een verpletterende mokerslag.

Het knappe van Wodin is dat ze al dit drama uiterst sober en ingetogen vertelt. Met dit indrukwekkende tweeluik over haar ouders heeft ze talloze Midden- en Oost-Europeanen, verschopt en vertrapt in de oorlog, een stem en een verhaal gegeven.

Inschrijven nieuwsbrief