Banner trap
< terug naar

Erik Ader Oorlogen & Oceanen, een familiegeschiedenis

‘Bijzonder zijn was voor ons zowel een gegeven als een opdracht,’ zegt Erik Ader over zijn familie. En bijzonder zijn ze, vader Bastiaan Bram, moeder Johanna Adriana en broer Bas Jan.

Vader Bastiaan Jan fietst in 1936 dwars door Europa naar Israël en Egypte en ziet hoe Duitsland zich klaarmaakt voor een oorlog. Vanuit Nieuw Beerta, waar hij dominee is, belandt hij in het verzet. Joodse onderduikers vinden een schuilplaats in de pastorie en hij maakt plannen om kamp Westerbork te ‘kraken’. Hij wordt verraden en in november 1944 gefusilleerd, twee weken voor de geboorte van  Erik. Moeder pakt het leven met twee jonge kinderen moedig op, verzet bergen om haar idealen en die van haar man ten uitvoer te brengen. De kinderen leren al vroeg sterk te zijn en te leven met hun vader ‘de held’.

Broer Bas Jan, de grote performancekunstenaar, de zoekende, ‘in Search of the Miraculous’, verdwijnt in 1975 op de Atlantische Oceaan. Erik leert hem begrijpen als hij zelf tijdens een vliegende storm op zee de kracht van de natuur ervaart. Om zijn vader beter te begrijpen maakt hij dezelfde tocht naar Israël.

De moed, het verzet en het compromisloze van zijn vader, moeder en broer streeft ook Erik Ader na. Een indrukwekkend boek.

Inschrijven nieuwsbrief