Banner trap
< terug naar eerdere tips van uw boekhandel

Welmoet over Verwachting van Anna Hope

Je kunt soms zó’n zin hebben in een boek dat je in één ruk wilt uitlezen – toegankelijk maar niet eendimensionaal, goed geschreven en niet sentimenteel. Corona, rellende meutes, de wankelende rechtstaat, allemaal belangrijk om over te lezen maar het gewone leven legt ook andere accenten. Anna Hope schrijft daarover in haar boek Verwachting. Laat je niet op het verkeerde been zetten door het zoetige omslag met drie jonge, kauwgombel blazende vrouwen. Dit is geen feelgood chicklit maar een fijn, helder geschreven verhaal over drie vriendinnen die zich bij het ouder worden geconfronteerd zien met de realiteit van het leven. Een genuanceerde en gelaagde roman waarin het goed toeven is.

Als twintigers wonen Hannah, Cate en Lisa samen in een oud huis in Londen; het leven wacht, ‘ze hebben nog tijd om te worden wie ze later willen zijn’. In flash backs lezen we over de totaal verschillende gezinnen van herkomst en de invloed daarvan op hun leven, over hun innige vriendschap én verborgen concurrentiestrijd. Waren ze ervan overtuigd dat ze elkaar altijd zouden steunen, de werkelijkheid is soms bitter; als het er op aan komt zijn ze er niet voor elkaar omdat ze te druk zijn met hun eigen problemen.

En dan zijn ze eind dertig: Hannah worstelt met haar kinderwens en de zoveelste niet aangeslagen ivf-behandeling, Cate heeft wel een kind maar ook een postnatale depressie, en Lisa lukt het maar niet om door te breken als actrice. Wat hebben ze elkaar in hun gang naar volwassenheid te bieden? Hoe kunnen ze leren dankbaar te zijn voor de kleine dingen, genoeg te hebben aan zichzelf? Daar gaat het in dit boek over en nee, het is niet een typisch vrouwenboek met een goede afloop. De kracht van dit boek is dat de drie vrouwen hun eigen leven leren leiden, ontdaan van de vroegere romantiek en als sterke persoonlijkheden met al hun plussen en minnen tevoorschijn komen.

Inschrijven nieuwsbrief