Slider
< terug naar eerdere tips van uw boekhandel

Ine over De levende berg van Nan Shepherd

‘Haast heeft in deze heuvels niets te zoeken.’
In de jaren veertig schreef Nan Shepherd een boek over de Cairngorms, een ongerepte bergketen in het noordoosten van Schotland. Ze liet het manuscript in een la liggen en publiceerde het pas in 1977. Het werd onmiddellijk herkend als een van de belangrijkste natuurboeken ooit. Onlangs verscheen De levende berg voor het eerst in Nederlandse vertaling, met een inleiding van Robert Macfarlane, die dit wonderschone boek wel twaalf keer las. Voor mij was het de eerste kennismaking en ik moet zeggen dat ik nooit eerder zóiets bijzonders las. Puur en gestileerd, concreet en mysterieus, lichamelijk en contemplatief – De levende berg is alles tegelijk.

In de beperking toont zich de meester; Shepherd beschrijft alleen wat ze ziet, hoort en ervaart. Het klimmen maakt haar ‘kalm als de stenen’. Er is geen moraal, geen uitgesproken les ‒ er is alleen natuur. ‘Het rivierwater doet niets, absoluut niets, dan zijn wat het is.’ De berg doorgronden, dát is wat ze wil. Louter waarnemen, ongehinderd door gedachten, en leven in de heldere eenvoud van haar zintuigen. De tast, schrijft ze, is het meest intieme zintuig: ‘Ik trek met blote benen dwars door de hoge hei om te voelen hoe nat die is.’ Ze neemt je mee in een wolk: ‘alleen in een witheid’, beschrijft de kleur van water: ‘groen als dat van de winterhemel’, de kwaliteit van het licht: ‘helder zonder scherp te zijn’, de snelle en onvoorspelbare veranderingen in het weer: ‘de gesel van de elementen.’ Ze schrijft over volharding en geduld, over stilte, eenvoud en mysterie. Over planten als rolklaver, tormentil en kleine heidebrem. Over dieren als de arend, het edelhert en de sneeuwhaas. ‘Het verwerende gesteente, de voedende regen, de leven gevende zon, het zaad, de wortel, de vogel – alle zijn één.’ Maar ook: hoe meer je weet, hoe raadselachtiger de berg wordt.

De levende berg, prachtig vertaald door Pauline Slot, is een boek dat je langzaam moet proeven. Het vereist aandacht en concentratie. Maar als je het uit hebt, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar water, stenen, licht, lucht, planten, dieren.

Inschrijven nieuwsbrief