Slider
< terug naar eerdere tips van uw boekhandel

Ine over Het Hollandse huis van Ann Patchett

In één ruk heb ik Het Hollandse huis uitgelezen, de nieuwe roman van Ann Patchett, schrijver en boekhandelaar uit Nashville. Een razend knap geschreven en onweerstaanbare pageturner met psychologische diepgang en intrigerende vragen. Wie is belangrijker: je vrouw of je zus? Is een moeder die haar kinderen in de steek laat slechter dan een vader die hetzelfde doet? Kun je het verleden zien zoals het werkelijk was?

In Het Hollandse huis kijkt Danny, gediplomeerd arts, maar in het dagelijks leven makelaar in vastgoed, terug op zijn leven. Danny en zijn zeven jaar oudere zus Maeve zijn op jonge leeftijd door hun moeder verlaten. Waarom ze wegging is een raadsel. Na het plotseling overlijden van hun vader worden Danny en Maeve door hun stiefmoeder op straat gezet en hebben ze alleen elkaar nog. Wat volgt is een prachtige vertelling over familiebanden, een ingewikkelde jeugd en de nasleep daarvan.

Patchetts grote verdienste is dat ze niet-alledaagse gebeurtenissen heel herkenbaar en invoelbaar maakt. Maar haar grootste talent zit voor mij in haar personages, van wie je als lezer onvoorwaardelijk kunt houden. Danny’s warme vertelstem neemt je vanaf de allereerste zin voor hem in en zus Maeve is ook zo’n prettige persoonlijkheid, van wie je alles wilt weten. En dan is er het Hollandse huis, waar ze hun kindertijd doorbrachten en waar hun ouders nog bij elkaar waren, al heeft dat niet heel lang geduurd. Het huis zélf is een personage, van welhaast mythische proporties: het drukt zijn stempel op de levens van al zijn bewoners.

Wat mij betreft hoort Ann Patchett thuis in het rijtje Alice Munro, Elizabeth Strout en Michael Ondaatje; schrijvers die je meenemen in een verhaal, die niets uitleggen en die je met mededogen laten kijken naar hun worstelende personages. Onbegrijpelijk dat Patchett nog niet in Nederland is doorgebroken, maar dat gaat nu vast snel veranderen.

Inschrijven nieuwsbrief