Slider
< terug naar eerdere tips van uw boekhandel

Monica over De jongens van Nickel van Colson Whitehead

Colson Whitehead, bekend van zijn bestseller De ondergrondse spoorweg, werd geïnspireerd door een recent krantenartikel over de Dozier School for Boys. Opgravingen op het schoolterrein brachten aan het licht welke martelingen de jongens daar moeten hebben ondergaan. Zweepslagen die ze kregen, eindigden niet zelden met de dood, waarna het slachtoffer in een anoniem graf op het terrein werd begraven. De familie werd voorgelogen dat hij uit de instelling was ontsnapt. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de  burgerrechtenbeweging en de zo geheten Great Migration in de tweede helft van de 20e eeuw, toen meer dan 6 miljoen Afro-Amerikanen van de zuidelijke naar de noordelijke staten trokken.

Elwood, een wat brave, naïeve en leergierige jongen krijgt een lift op weg naar zijn nieuwe hogeschool. Die wordt hem fataal, omdat de auto gestolen blijkt te zijn. Elwood wordt van medeplichtigheid beschuldigd, veroordeeld, en belandt op de Nickel tuchtschool. De willekeur waarmee Elwood te maken krijgt, blijkt een rode draad in zijn familiegeschiedenis te zijn.

‘Harriet (Elwoods oma, mh) zou ervoor moeten boeten, ofwel omdat god kwaad zou zijn dat ze meer nam dan haar toe kwam, ofwel omdat de blanken haar een lesje zouden leren omdat ze meer kruimels vroeg dan zij bereid waren haar te geven. Haar vader had ervoor moeten boeten dat hij op Tennessee Avenue niet opzij was gegaan voor een blanke vrouw. Haar man, Monty, had ervoor moeten boeten dat hij promotie had gemaakt.’

Op Nickel raakt Elwood bevriend met de door de wol geverfde Turner. Het dagelijks bestaan op Nickel is zwaar en deprimerend, maar biedt de jongens ook mogelijkheden voor mooie momenten, bijvoorbeeld wanneer ze in het naburige stadje aan sociale dienstverlening moeten doen – gratis klussen bij sponsoren van de school. Ze leren al snel hoe ze van deze schaarse vrije momenten kunnen genieten.

De jongens van Nickel is een hartverscheurend verhaal, prachtig sober opgeschreven. Een boek dat het verdient om door iedereen gelezen te worden.

Inschrijven nieuwsbrief