Slider
< terug naar eerdere favorieten

Tatjana over Onder de Drachenwand

Er lijkt maar geen einde te komen aan boeken over de Tweede Wereldoorlog en ook komen er steeds meer verhalen over hoe het was om in die periode ‘aan de andere kant’ te leven. Zo ook in het boek Onder de Drachenwand van Arno Geiger.

Hoofdpersoon is de jonge Weense soldaat Veit Kolbe die na de gruwelijkheden aan het Oostfront gewond terugkeert naar Oostenrijk. Omdat hij thuis bij zijn ouders niet meer kan aarden, gaat hij voor zijn herstel naar Mondsee, een rustig dorpje gelegen aan het gelijknamige meer onder de Drachenwand. Hij probeert in het alledaagse dorpsleven ver van de oorlog tot zichzelf te komen en leert hier ook de liefde kennen. Omdat hij de waanzin van de oorlog heeft meegemaakt probeert hij zijn terugkeer naar het front zolang mogelijk uit te stellen.

Door het verhaal heen volg je in briefvorm nog drie andere levens: van een Weens Joods gezin op de vlucht, van een moeder uit Darmstadt, dat zwaar wordt gebombardeerd en van een jongen wiens vriendin is vermist. Prachtig hoe Geiger op deze wijze de verschillende kanten van de oorlog belicht en de absurditeit van de oorlog weet te verwoorden zonder heel expliciet te worden. Een aanrader!

Inschrijven nieuwsbrief