Slider
< terug naar eerdere favorieten

Tatjana over Nieuwjaar

In eerste instantie lijkt Nieuwjaar, de nieuwste roman van Juli Zeh, het relaas van een modern geëmancipeerd gezin, waarin nu eens een keer de man worstelt met de balans tussen gezin, werk en tijd voor zichzelf. Maar gaandeweg ontwikkelt het verhaal zich toch anders. In het eerste deel maken we kennis met hoofdpersoon Henning. Hij brengt samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen de kerstvakantie door op Lanzarote. Op nieuwjaarsdag besluit hij naar het bergdorpje Femés te fietsen, tegen de wind in en zonder water en proviand.

Tijdens deze zware klim neemt Henning zijn ogenschijnlijk perfecte leven onder de loep. Fijnzinnig vertelt Zeh Hennings gevoel, dat veel ouders zullen herkennen. Hoe hij aan de ene kant zielsveel van zijn vrouw en kinderen houdt, maar aan de andere kant de beklemming voelt van het gezinsleven. En zich daar dan weer schuldig over voelt, want hij heeft het toch goed voor elkaar! Ook heeft Henning al een tijd last van onverklaarbare paniekaanvallen die hij ‘HET’ noemt.

Wanneer hij volledig uitgeput in het dorpje aankomt dringt er zich een herinnering aan hem op, dat hij hier al eens is geweest. Wat volgt is een sublieme beschrijving van de gedachten van de kleine Henning over een gebeurtenis daarboven op die berg.

Inschrijven nieuwsbrief