Banner trap
< terug naar

Geworteld in Wilpse klei

Lidy Klein Holkenborg en Evert van de Worp

Het IJssellandschap is er op zijn mooist en fietsers en wandelaars genieten ervan. Vanuit het hele land komen mensen de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Wat hield deze gemeenschap de afgelopen eeuw bezig? Hoe redden de bewoners zich als de IJssel hun leefgebied overstroomt? Hoe komen de bewoners tegenwoordig aan de kost? Voor welke uitdagingen staan ze?

Leven en laten leven. De Wilpse Klei houdt vrijheid hoog in het vaandel. Ook de afgelopen eeuw maakten zelfredzame families eigen keuzes als veranderde omstandigheden daar om vroegen. Ingewikkelde vraagstukken anno 2020, zoals biodiversiteit, bodemkwaliteit en klimaatveranderingen, dagen agrarische ondernemers uit om zich opnieuw te buigen over hun koers. Vooralsnog heerst vertrouwen: de toekomst van de Wilpse Klei wortelt in vruchtbare grond en oude wijsheid.

Zoals steden en dorpen is de Wilpse Klei als gemeenschap in verandering. Oude tradities verdwijnen want ze zijn nu niet meer nodig. Het vertrouwde naoberschap krijgt een andere invulling. Buurt maken en trouwfeesten verdwijnen naar de achtergrond. Social media en digitalisering maken dat ouderen en jongeren elkaar soms nauwelijks kunnen bijhouden. Nieuwkomers leven het liefst in hun eigen cocon. Hoe goed kennen mensen op het platteland hun buren nog?

Inschrijven nieuwsbrief