Banner trap
< terug naar

De Zutphense Kehille in het bijzonder

Een geschiedenis van Joods Zutphen

Peter Kooij

Ditt 300 bladzijden tellende en fraai uitgevoerde boek bevat een overzicht van Joods leven in Zutphen, vanaf de eerste sporen in de middeleeuwen tot aan de huidige tijd. Behandeld worden onderwerpen als de begraafplaats, onderwijs en jeugdwerk, armen, zieken en wetsovertreders, verenigingen, kunst en cultuur, de oorlog en daarna. Het boek bevat 200 afbeeldingen, waaronder veel portret- en familiefoto’s uit de jaren twintig en dertig. Onderzoek leverde veel niet eerder gepubliceerde informatie op, zoals het bestaan van een mikwe in de 19de eeuw die tot nu toe onbekend was.

Daarnaast is er ook nieuws opgetekend: de vondst van dertien thoramantels en voorhangen bij een verbouwing in 2019 van het voormalige Stedelijk Museum tot hotel, daaronder museaal te noemen stukken.

In het hoofdstuk Kunst en cultuur worden verschillende landelijk bekende personen beschreven zoals de schilders Mommie Schwarz en Lex Horn. Bij het leven van Jo Spier wordt uitgebreid stil gestaan omdat het illustreert hoe de kijk op goed en fout in de loop der tijd veranderingen onderging. Joseph Leftwich komt aan bod, wereldwijd bekend als de expert op het gebied van het Jiddisch, terwijl in Nederland maar weinigen, ook in Joodse kringen, van hem gehoord hebben.

Rosalina Hamburg-Glaser (1885-1942) tussen dochters Betsy (1924-1942) en Flora (1922-2017) op 30 september 1942 voor de gesloten slagerij Hamburg, Broederenkerkhof, naast het poortje op de hoek met de Turfstraat. Vader en echtgenoot Abraham (1882-1942) wilde niet onderduiken en vertrok 8 augustus naar een ‘werkkamp’. Voor Flora is op deze plek ook een struikelsteen gelegd (foto uit boek).

Inschrijven nieuwsbrief