Banner trap
< terug naar

De Canon van Brummen en Eerbeek

De Canon van Brummen en Eerbeek vertelt in 33 vensters het verhaal van de wording van een veelzijdige gemeente vanaf de vroege prehistorie tot nu. Een gemeente waar de hoge bosrijke zandgronden van de Veluwe en de vruchtbare terreinen langs de IJssel elkaar ontmoeten. Een overgangsgebied met een rijke verscheidenheid aan kwaliteiten waaraan zowel ecologie, bevolking als bedrijvigheid zich gedurende duizenden jaren tegoed hebben kunnen doen. Een gemeente waarin de papierindustrie én arcadische natuur vol schitterende buitenplaatsen en boerderijen zij aan zij tot bloei hebben kunnen komen. Maar ook een gebied dat door de eeuwen heen vele malen het toneel is geweest van oorlogsgeweld.

Hoe is dit gevarieerde landschap van zand en rivierklei ontstaan en wie waren de bewoners? Wie weet dat er meer dan duizend jaar geleden een bloeiende ijzerindustrie was? Of dat onze verre voorvaderen de blonde haren van hun vrouwen en dochters verkochten? Ooit gehoord van de Blubberbaron? Of van de arts die de armlastige, maar later wereldberoemde neef van zijn vrouw verzorgde? Andere neven dan, die de Oranjes hoofdpijn bezorgden? Wel gehoord van het dansende nichtje dat een alom gevierde filmster werd? Ooit horen vertellen dat de 299 beddenlakens van die weduwe net zoveel waard waren als haar landhuis? Of over de enige Nederlandse patriot die ooit ter dood werd veroordeeld maar ontsnapte? Van de wijkzuster die een auto won? En wie was de echte Vroolijke Frans? En wat is voor de Brummenaar de overeenkomst tussen Napoleon en Beatrix?

Op deze en nog veel meer vragen vindt u in dit rijk geïllustreerde boek het antwoord.

De Canon van Brummen en Eerbeek beschrijft niet alleen hoe grote geschiedenis doordringt tot het persoonlijke leven, maar ook hoe individuele bewoners hun rol opeisen op het wereldtoneel.

Inschrijven nieuwsbrief