Regio
Loarnsebrook – 1 april 1945
H.J. Steunenberg
Maar liefst 28 jachtvliegtuigen keerden op eerste paasdag 1945 niet op hun bases terug. Hiervan maakten er drie een crashlanding op een geallieerd vliegveld. Twaalf piloten verloren die dag hun leven. Twee van deze 28 vliegtuigen eindigden die dag hun vlucht in het Larensebroek op amper een kilometer van elkaar, zonder dat de vliegers daar ook maar enig vermoeden van hadden. Hun lotgevallen en de gebeurtenissen op deze dag staan hier opschreven.
Een wandeling door Voorstonden – Verhalen van vroeger
José Mens
José Mens verdiepte zich in de geschiedenis van Voorstonden en raakte in gesprek met mensen die hun leven lang in of vlak bij Voorstonden woonden. Door hun persoonlijke verhalen over de buurt waarin zij opgroeiden, ontvouwde zich een beeld van het leven in Voorstonden tussen de jaren 30 en 70 van de vorige eeuw.
De 20 geallieerde gezichten van Vorden
Freerk Boekelo & Robert Ellenkamp
Het project ‘De 20 geallieerde slachtoffers van Vorden krijgen een gezicht’ was een succesvolle zoektocht van drie Vordenaren naar de persoonlijke geschiedenis en foto’s van twintig geallieerde militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en begraven in de voormalige gemeente Vorden. Twintig versteende namen op de Algemene Begraafplaats van Voren hebben met dit project weer hun gezicht teruggekregen.
Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst
Peter Kooij & Pieter Jonker
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) had een grote passie voor grafiek. Haar oeuvre omvat vele honderden prenten, gemaakt in uiteenlopende grafische technieken en tot stand gekomen in iedere fase van haar lange werkzame leven. Vanaf 1934 is ze een actief en betrokken lid van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunst, kortweg De Grafische, waardoor ze veel collega-kunstenaars leerde kennen, zoals M.C. Escher en Pam G. Rueter. Gezamenlijke exposities volgden. Het nieuwe boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst toont haar werk, met de nadruk op de periode na haar terugkeer uit Parijs in 1940, en plaatst het tussen dat van haar vrienden en collega’s. Het belang van De Grafische komt aan de orde. Naast haar vrije grafiek is een aanzienlijk deel van het toegepaste werk van de kunstenares afgebeeld, aangevuld met enkele tekeningen en schilderijen. De aanleiding voor dit boek en vijf tentoonstellingen in 2022 over Bieruma Oosting, waaronder in Museum Henriëtte Polak Zutphen, Museum STAAL Almen en in het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo, is de biografie van Jolande Withuis Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994, die vorig jaar verscheen.

Jeanne Bieruma Oosting. De rode ara. Linoleumsnede. 825 x 495 mm. Collectie Nobilis. Foto: Sijtze Veldema.

Hardcover, leeslint, 240 blz., meer dan 300 afbeeldingen.
Uitgever
Stichting Nobilis
ISBN
9789490847258
€20,–
Duwtje in de juiste richting
Joyce Croonen en Liza Luesink
In dit boek leer je hoe je in vier stappen zelf aan de slag kunt met de 16 meest effectieve gedragstechnieken. Gedragsveranderaars Joyce Croonen en Liza Luesink delen de geheimen van het vak aan de hand van echte praktijkvoorbeelden. De methodes zijn succesvol toegepast bij meer dan honderd kleine en grote organisaties, van Hema tot de Belastingdienst en van de Zuidas tot Zutphen.
Het Duwtje-boek bestaat uit twee delen, met twee covers; een terra cover voor de 16 belangrijkste gedragstechnieken en een beige cover met praktische handvatten zodat je gedrag echt kunt veranderen.
Tijdens het lezen verandert de richting waarop je het boek vasthoudt. Letterlijk een Duwtje in de juiste richting dus.
Dit boek pak je er regelmatig weer even bij en iedereen kan er inspiratie uithalen, zowel voor werk als privé.
Over de auteurs
Dit boek is geschreven door het Zutphense gedragsbureau Duwtje. Joyce Croonen en Liza Luesink begonnen hun samenwerking bij de Belastingdienst als ‘Speedbootjes die de olietanker van koers konden laten wijzigen’. Dat zo’n grote organisatie niet zomaar verandert, ontdekten ze al snel. Toch wisten ze in 2009 het allereerste gedragsteam van de Nederlandse overheid op te richten. Ondertussen is Duwtje uitgegroeid tot een van de bekendste gedragsbureaus van Nederland en bestaat het team uit gedragsexperts, trainers en designers.
Wandelen rond Zutphen
Dolf Logemann
Zestien wandelingen in de monumentale stad Zutphen en in het westelijk deel van de Achterhoek plus IJsselvallei.
Zutphen kent een breed scala aan landschappen die allemaal nog redelijk ongeschonden zijn. Geen snelwegen, geen hoogbouw, weinig grote bedrijventerreinen of uitgestrekte nieuwbouwwijken. Wel landgoederen, onverharde paden en fraaie vergezichten. En dan de IJssel natuurlijk. Een landschap om van te houden en te genieten. Een plek dus voor mooie dagwandelingen.
Allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer, al of niet in combinatie met een (huur)fiets.
Kastelen en buitenplaatsen in de gemeente Voorst
Jan Groenenberg en Milly Westerhuis-Duvoort
Geschiedenis hoeft nooit ver weg te zijn, voor wie er oog voor heeft is het dicht bij huis te vinden. Het is in de gemeente Voorst dan ook onmogelijk het uitzonderlijk hoge aantal buitenplaatsen en landgoederen over het hoofd te zien. Een kijkje achter de hekken en de voordeuren leverde dit kleurrijke boek op.
Voorst bezat 7 kastelen en 65 buitenplaatsen, de laatste zijn onderdeel van een gordel van buitenplaatsen in het oosten van de Veluwe.
Het zijn en waren huizen met karakteristieke, cultuurhistorische en bijzondere architectonische elementen, waarvan nu de oorsprong en de geschiedenis zijn vastgelegd.
Een geschiedenis die verder gaat dan alleen de bewoning van de huizen; de eigenaren hebben mede hun invloed gehad op de ontwikkeling van de gemeente Voorst.
Buitenplaatsen, die ooit veelal bedoeld waren als prestige- en vooral beleggingsobject, worden door de huidige eigenaren met veel liefde en historisch besef in stand gehouden.