Slider
< terug naar eerdere favorieten

Oliver over Op de klippen

In Op de klippen voert Jane Gardam je binnen in de burgerlijke wereld van een Engels badplaatsje in de jaren dertig. Dat decor wordt bevolkt door een kleurrijke cast. De kreukloze vader, de naïeve moeder en het volkse dienstmeisje: ze blijken gaandeweg stuk voor stuk menselijker dan Gardam je aanvankelijk wilde doen geloven.

Het is de vroegwijze achtjarige Margaret Marsh die het onwetende middelpunt vormt van de stormachtige verwikkelingen waarin deze volwassenen zich al snel verliezen. Dit perspectief maakt dat je als lezer indirect wel te weten komt, wat het kind zelf nog niet kan begrijpen. Ontroering en spanning zijn het gevolg, maar ook regelmatig hilarische scènes. De thema’s van Op de klippen kennen we uit Gardams andere romans: de toevallige beslissing die een leven voor altijd verandert, en hoe de redding soms toch mogelijk blijkt.

Of u nou de hele Old Filth-trilogie heeft gelezen, of juist net kennismaakt met de taalmagiër die Jane Gardam heet: deze roman zal een eyeopener zijn.

Inschrijven nieuwsbrief