< terug naar favorieten

Oliver over Lichtjaren – een geschiedenis van de fotografie van Hans Rooseboom

Een foto uit 1931. Tegen een achtergrond van gobelins, verguld meubilair en spiegels wijst de Franse minister van Buitenlandse Zaken Aristide Briand een groepje andere heren in rok op de aanwezigheid van de fotograaf, en daarmee op die van ons. In de mengeling van geamuseerde verrassing en verontruste ergernis op zijn gezicht zien we onze eigen zorgen over privacy weerspiegeld: fotografie als inbreuk op ons privéleven.

Lichtjaren, het boek van Hans Rooseboom waarin de beschreven plaat figureert, is geen gewone geschiedenis van de fotografie. In plaats van een chronologische beschrijving van namen en data te geven, heeft de conservator fotografie van het Rijksmuseum ervoor gekozen zijn onderwerp thematisch te verkennen. Het resultaat is een prachtig geïllustreerd, maar vooral ook prikkelend werk over de verschillende vormen die de fotografie sinds haar obscure geboorte in 1839 heeft aangenomen: die van vastlegging van de waarheid en die van manipulatie van die werkelijkheid, die van nieuwe en verbeterde vorm van de schilderkunst en die van verwerpelijke pornografie, die van unieke afdruk en die van het plaatje op ieders telefoon.

Oliver Gee (1982) studeerde kort Theologie in Utrecht en daarna Nederlandse letterkunde in Amsterdam. Doordeweeks is hij docent Nederlands in Arnhem, op zaterdag staat hij bij Van Someren & Ten Bosch in de winkel. Oliver woont sinds vier jaar met zijn vriend in Brummen, waar hij hun huis volstouwt met negentiende-eeuwse boeken.

Inschrijven nieuwsbrief