Banner trap
< terug naar eerder van ad ten bosch

Oktober 2015, over vroegere eigenaren

Foto © J.W. Kaldenbach


Vorig jaar vierde Van Someren & Ten Bosch zijn 170-jarige bestaan in de Buitensociëteit. De toenmalige eigenaar Jaap Deen maakte daarbij bekend dat de winkel zou worden voortgezet door Ine Soepnel, na al die jaren de eerste vrouwelijke eigenaar.

Wie waren al die boekverkopende lieden in de Turfstraat? Aan de hand van deze figuren zou je de geschiedenis van de winkel kunnen beschrijven. Acht hoofdstukken zou dat opleveren:

1844    A.E.C. van Someren

1890    H.J. Greup

1901    A. Hagenbeek

1940    J.M. Kobus

1946    H.W. ten Bosch

1977    A.P. ten Bosch

1996    J. Deen

2015    I. Soepnel

1844 wist ik. De jaartallen 1890 en 1901 staan in de transportakten van het pand in de Turfstraat die zich in het Stadsarchief bevinden. 1940 is een gok. Ik weet niet wanneer Hagenbeek is overleden en Kobus de boekhandel overnam. Dat moet worden uitgezocht. Kobus en zijn vrouw dreven ook een boekhandel aan de Burgemeester Dijckmeesterweg. Na de oorlog vroeg Kobus mijn vader Van Someren te leiden, en een jaar later om die over te nemen. De reden was, herinner ik me van mijn vader, dat de belasting over de oorlogsjaren moest worden betaald.

Ikzelf heb rond 1980 de naam van de boekhandel veranderd van Boek- en kantoorboekhandel A.E.C. van Someren in: Van Someren & Ten Bosch, boekverkopers.

Mijn vader was lang ziek geweest en na zijn dood was de winkel in verval. Het MKB had geadviseerd te stoppen, ze zagen geen mogelijkheden voor een kwaliteitsboekhandel in Zutphen. Geen bank wilde vervolgens financieren. Ik besloot drastisch te stoppen met alles wat niet met boeken te maken had en me te richten op literatuur, kinderboeken, stad en streek en natuur. Kunst, geschiedenis en menskunde had ook onze aandacht maar de ruimte was beperkt. Om deze verandering in voorraadpolitiek te symboliseren veranderden we de naam en verbouwden we de zaak, en nogal ingrijpend.

Inschrijven nieuwsbrief