Nieuwsbrief

Onze favorieten

Foto © Jacinthe Sykora

vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming

Tatjana over Nieuwjaar van Juli Zeh

In eerste instantie lijkt Nieuwjaar, de nieuwste roman van Juli Zeh, het relaas van een modern geëmancipeerd gezin, waarin nu eens een keer de man worstelt met de balans tussen gezin, werk en tijd voor zichzelf. Maar gaandeweg ontwikkelt het verhaal zich toch anders. In het eerste deel maken we kennis met hoofdpersoon Henning. Hij brengt samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen de kerstvakantie door op Lanzarote. Op nieuwjaarsdag besluit hij naar het bergdorpje Femés te fietsen, tegen de wind in en zonder water en proviand.

Tijdens deze zware klim neemt Henning zijn ogenschijnlijk perfecte leven onder de loep. Fijnzinnig vertelt Zeh Hennings gevoel, dat veel ouders zullen herkennen. Hoe hij aan de ene kant zielsveel van zijn vrouw en kinderen houdt, maar aan de andere kant de beklemming voelt van het gezinsleven. En zich daar dan weer schuldig over voelt, want hij heeft het toch goed voor elkaar! Ook heeft Henning al een tijd last van onverklaarbare paniekaanvallen die hij ‘HET’ noemt.

Wanneer hij volledig uitgeput in het dorpje aankomt dringt er zich een herinnering aan hem op, dat hij hier al eens is geweest. Wat volgt is een sublieme beschrijving van de gedachten van de kleine Henning over een gebeurtenis daarboven op die berg.

Tatjana Stuckelschwaiger studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge

Jacinthe over De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell

In haar eind vorig jaar verschenen Why you should read children’s books, even though you are so old and wise schetst de Britse auteur Katherine Rundell waar een goed kinderboek aan moet voldoen: een juiste mix van hoop, hunkering, verwondering en spanning. Verwacht bij haar geen puberleed in een Vinex-wijk. ‘Je moet je altijd kleden alsof je naar de jungle gaat. Je weet nooit wanneer je op een avontuur stuit,’ staat in De ontdekkingsreiziger, waarmee Rundell zowel de Costa Book Award als de Waterstones Children’s Book Prize won. En dat blijkt: als het vliegtuigje met Fred en drie andere kinderen boven het Braziliaanse regenwoud neerstort, besluiten zij niet hulpeloos af te wachten, maar op een vlot de rivier af te zakken.

‘Mensen zijn op een vlot de Atlantische Oceaan overgestoken’, zei Fred. ‘Dat waren volwassenen.’ ‘Er staat nergens dat alleen volwassenen vlotten kunnen maken,’ zei Fred geïrriteerd. ‘Je hebt er geen vergunning voor nodig.’

Dat is het begin van een spannende expeditie vol ontberingen, waarbij en passant een heleboel nuttigs te leren valt: eet nooit insecten die zo groot zijn dat ze niet in je neus passen. Een fijn klassiek en avontuurlijk kinderboek (10-12 jaar).

Jacinthe Sykora studeerde Franse taal- en letterkunde en werkte als vertaalster, onder meer bij het ministerie van Defensie. Na een verblijf van twee jaar in Italië kwam ze te werken in een boekhandel in Drenthe en vervolgens in Zutphen. Met twee jonge dochters zit ze thuis volop in de kinderboeken.

Welmoet over Alles voor Vincent – Het leven van Jo van Gogh-Bonger van Hans Luijten

Een meisje van gegoede huize, eind 19e eeuw, op zoek naar the inner most self vol zelfkritiek, zoekend naar houvast en zuiverheid. Het levenspad van dit keurige meisje naar de zelfbewuste doortastende vrouw die de naam van Vincent van Gogh in de markt heeft gezet, volgen we geboeid in dit kloeke werk van Hans Luijten, senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum.

In 1889 trouwt Jo Bonger met Theo van Gogh maar al in 1991 sterft haar man, kort na het overlijden van zijn broer Vincent, en blijft zij in Parijs achter met haar zoontje. Ze erft een enorme collectie werken van Vincent en de brieven die de kunstenaar aan zijn broer Theo schreef. Terug in Nederland stelt ze zich ten doel de naam van Vincent en de waardering voor zijn kunstwerken te vestigen en de strijd die hij in zijn leven heeft gevoerd bekend te maken.

Het boek leidt ons door een leger kunsthandelaren, kunstenaars en Tachtigers die behulpzaam waren, maar soms ook enorm tegenwerkten bij de verspreiding van zijn werk. Jo’s onvermoeibare activiteiten: contacten leggen en onderhouden, schilderijen uitlenen en – verkopen, de uitgave van Vincent’s brieven bezorgen; alles om de waardering voor Vincent te vergroten uit naam van haar geliefde man Theo.

Het is haar verdienste geweest dat iedereen Vincent van Gogh kent en dat we weten hoe hij in het leven stond. Hans Luijten heeft een prachtig boek over haar leven, haar tijd, de kunstwereld en de kunsthandel, geschreven. Ik zal bij een volgend bezoek aan het Van Gogh Museum met andere ogen naar zijn werk kijken. Zonder haar waren de schilderijen er misschien niet meer geweest!

Welmoet Glaubitz werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september van dat jaar werkt ze op maandagmiddag in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving.

Foto © Moniek Polak

Herman over Uit het leven van een hond van Sander Kollaard

Juist in zogenaamde kwaliteitsboekhandels hoor je nog wel eens lieden zeggen dat ze al tijden gestopt zijn met het lezen van Nederlandse boeken. Speciaal voor hen schreef Sander Kollaard Uit het leven van een hond, over Henk van Doorn, 56 jaar, eigenaar van hond Schurk, maar vooral een gewone man met een tomeloze levenslust.

Kollaard zit als schrijver zowel ín het hoofd van Henk van Doorn als daarbuiten waardoor je de man echt meemaakt. Hij schrijft verzorgd, zonder effectbejag en met een fijn ritme. Zo blijf je vanzelf doorlezen, ook al heeft het verhaal geen echte plot – Kollaard beschrijft 24 uur uit het leven van een man met een hond.

Bij alle gebeurtenissen van die 24 uur, ook als gewone man Henk zich ronduit schofterig gedraagt, voel je zijn levenslust. In dit Nederlandse boek krijgt die levenslust extra reliëf afgezet tegen hond Schurk, ooit ontembaar kwispelend, maar nu bijna aan zijn eind. Sander Kollaard schreef het heerlijk op: zeg maar ja tegen het leven!

Of, zoals Lodewijk Verduin het in De Groene zei: er is geen andere Nederlandse schrijver die het leven zo kan laten zinderen, schitteren en tintelen als Sander Kollaard.

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.

Oliver over Lichtjaren – een geschiedenis van de fotografie van Hans Rooseboom

Een foto uit 1931. Tegen een achtergrond van gobelins, verguld meubilair en spiegels wijst de Franse minister van Buitenlandse Zaken Aristide Briand een groepje andere heren in rok op de aanwezigheid van de fotograaf, en daarmee op die van ons. In de mengeling van geamuseerde verrassing en verontruste ergernis op zijn gezicht zien we onze eigen zorgen over privacy weerspiegeld: fotografie als inbreuk op ons privéleven.

Lichtjaren, het boek van Hans Rooseboom waarin de beschreven plaat figureert, is geen gewone geschiedenis van de fotografie. In plaats van een chronologische beschrijving van namen en data te geven, heeft de conservator fotografie van het Rijksmuseum ervoor gekozen zijn onderwerp thematisch te verkennen. Het resultaat is een prachtig geïllustreerd, maar vooral ook prikkelend werk over de verschillende vormen die de fotografie sinds haar obscure geboorte in 1839 heeft aangenomen: die van vastlegging van de waarheid en die van manipulatie van die werkelijkheid, die van nieuwe en verbeterde vorm van de schilderkunst en die van verwerpelijke pornografie, die van unieke afdruk en die van het plaatje op ieders telefoon.

Oliver Gee (1982) studeerde kort Theologie in Utrecht en daarna Nederlandse letterkunde in Amsterdam. Doordeweeks is hij docent Nederlands in Arnhem, op zaterdag staat hij bij Van Someren & Ten Bosch in de winkel. Oliver woont sinds vier jaar met zijn vriend in Brummen, waar hij hun huis volstouwt met negentiende-eeuwse boeken.

Inschrijven nieuwsbrief