Slider

Nieuwsbrief

Onze favorieten

Welmoet over Vallen is als vliegen

Er zijn de laatste jaren veel boeken verschenen over incest en we denken de verhalen van de slachtoffers te kennen, maar toch is elke getuigenis weer anders. Manon Uphoff heeft lang om haar ervaringen heengeschreven, maar na het overlijden van haar oudste zus heeft ze toch besloten haar geschiedenis te schrijven; om haar incestgeschiedenis onder ogen te komen maar ook om het een plaats in de literatuur te geven.

Het boek opent met de val van de trap en daaropvolgende dood van haar zus. ‘Tot op de dag van vandaag weet ik niet of Hennes levenseinde haar capitulatie of wraak was. Een fuck you! naar de wereld, zoals een opgestoken middelvinger.’

Uphoff vertelt het verhaal op een sarcastische toon die innerlijke woede verraadt. Door de positie van verteller in te nemen blijft ze verre van een eendimensionale beschrijving van slachtoffer – dader. De verhoudingen in het gezin zijn gecompliceerd: een lieve moeder die wegkijkt, een vader die totale macht over de kinderen heeft, maar ook origineel en intellectueel is, momenten in het gezin van geluk. En boven dit alles het doordringende besef dat de kinderen geen zeggenschap hebben over hun eigen denken, eigen gevoelens en eigen lichaam. Een totale bezetting van de identiteit.

De eenzaamheid die daaruit voortvloeit en de wetenschap dat de invloed van deze traumatische gebeurtenissen levenslang is, maakt het boek zo beklemmend. Alle zussen worden misbruikt, maar vinden de taal niet om er over te spreken. Pas in het laatste hoofdstuk, als vader dood is, durven ze de werkelijkheid te benoemen en mag de woede getoond worden. Een heksensabbat. Voor de lezer een opluchting dat de controle even losgelaten wordt.

Welmoet Glaubitz werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september werkt ze op maandagmiddag in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving.

Foto © Jacinthe Sykora

Tatjana over Tijger

Een van de leuke momenten op een werkdag in de boekhandel is ’s ochtends het uitpakken van de dozen met de binnengekomen boeken. Onlangs werd ik tijdens dit uitpakken verrast door een enorme tijger. Hij liep in een besneeuwd bos en op de achtergrond stond een oud dametje met een bijzondere veer op haar hoed. Deze prachtige afbeelding siert het omslag van Tijger, geschreven en geïllustreerd door Jan Jutte.

Het prentenboek gaat over een oud dametje dat een tijger in het bos vindt. Ze neemt hem als vanzelfsprekend mee naar huis. Na de eerste schrik raakt iedereen in het stadje gewend aan Tijger (behalve teckel Titus: die dacht er zo het zijne van). Maar na een tijd begint Tijger zijn strepen te verliezen en de dierenarts constateert : Fernweh! Wat een mooi woord voor: het verlangen naar verre oorden. En het dametje gaat op weg om Tijger weg te brengen.

Tijger gaat over eenzaamheid en over vriendschap. Per bladzijde zijn er hooguit maar twee regels tekst, maar deze zijn zo treffend dat meer woorden niet nodig zijn. Neem daarbij de prachtige illustraties, met humor tot in het kleinste detail, en je wordt ontroerd door dit schitterende prentenboek. Voor jong en oud!

Alvast een leuk nieuwtje: tijdens de Nationale Voorleesdagen eind januari zal Jan Jutte bij ons in de winkel uit Tijger komen voorlezen!

Tatjana Stuckelschwaiger studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

Foto © Moniek Polak

Herman over Mediterraneo

Je moet het maar verzinnen: aan de hand van vier middeleeuwse reisverslagen rond de Middellandse Zee de culinaire wereld van de 12de eeuw in kaart brengen. Jacques Meerman, auteur van het standaardwerk Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, deed het in een prachtig boek: Mediterraneo.

Naast de vier reisverslagen – van een monnik, een rabbi, een islamitisch ambtenaar en een Marokkaanse geograaf – onderzocht Meerman ook oude kookboeken.

Als zijn culinaire kaart van rond 1200 íets laat zien dan is het dat zowel ingrediënten als recepten meereizen met handel, zijderoutes en cultuur. Er is weinig nieuws onder de zon: ook vandaag zijn culinaire bewegingen onderdeel van het grote bewegen. Vijftig jaar geleden kwamen de brie en de sherry massaal naar Nederland en inmiddels veroveren Starbucks en hamburgers de wereld.
Meerman toont mooi hoezeer ook achthonderd jaar geleden culinaire geschiedenis onderdeel is van algemene geschiedenis. Ben je dol op geschiedenis en ben je dol op eten dan mag je dit heerlijke leesvoer niet missen.

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine. 

Oliver over De Hanze

De Hanze is hot. De Hanzehongerige toerist kan zijn hart ophalen aan schilderachtige oude steden van Doesburg en Deventer tot Tallinn en Riga aan toe. Ook in ons eigen Zutphen (aangesloten in 1285) is de Hanzeromantiek niet van de lucht. Maar wat is het echte verhaal achter de legende? In het pas verschenen boek De Hanze – de eerste Europese handelsmacht, door historicus Arnout van Cruyningen, wordt de romantische mythe bijgesteld en een overzichtelijk en leesbaar historisch beeld geschetst. En dat met veel illustraties en handige overzichten. Een fris en onmisbaar nieuw standaardwerkje!

Oliver Gee (1982) studeerde kort Theologie in Utrecht en daarna Nederlandse letterkunde in Amsterdam. Doordeweeks is hij docent Nederlands in Arnhem, op zaterdag staat hij bij Van Someren & Ten Bosch in de winkel. Oliver woont sinds vier jaar met zijn vriend in Brummen, waar hij hun huis volstouwt met negentiende-eeuwse boeken.

Inschrijven nieuwsbrief