Banner trap

Nieuwsbrief

Tip van uw boekhandel


Herman over Willem die Madoc maakte van Nico Dros

In deze nieuwsbrief treft u nooit voorspellingen aan, maar nu maak ik een uitzondering: Willem die Madoc maakte van Nico Dros wordt dé zomerhit van 2021. Het boek zal overal gelezen worden, op de camping en op het strand, thuis in de keuken en in de tuin, in het vliegtuig en in de trein, op de zeilboot en de veerboot, voor de tent, in de tent, op het terras en op het gras.

Als u wat over de schrijver wilt weten, kijk op zijn website. De informatie over hemzelf telt minder dan 100 woorden (Texel 1956; verhalen, roman, essays en historische werken; studie geschiedenis; historisch onderzoek; docent Schrijversvakschool), maar de geciteerde recensies over zijn 11 eerdere boeken zeggen genoeg. Bijzonder is dat Nico Dros naast zeer lovende (‘wel romantisch, niet sentimenteel’, ‘authentieke stijl, perfect aangepast aan de inhoud’, ‘paalvast proza’, ‘bijzonder gul met plastische, bewust archaïsche uitdrukkingen’, ‘Dros kent het hart als zijn broekzak en blaast zijn hoofdpersonen warm kloppend leven in’) ook ronduit negatieve kwalificaties heeft opgenomen, met als meest opmerkelijke, over zijn debuutroman Noorderburen: ‘een romannetje uit de Bouquetreeks.’

Willem die Madoc maakte begint in 2015. Dan ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. En het levensverhaal van deze Willem schreeuwde erom geschreven te worden. Het wordt het levensverhaal van een drenkeling.

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht hij duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

Ik verdween geheel in dit boek. Lezend dacht ik nergens anders aan en niet lezend dacht ik aan het boek. Waarom precies kan ik niet zeggen. Misschien omdat de Middeleeuwen per definitie intrigerend zijn, misschien door de prachtige woorden en zinnen, misschien vanwege de mengeling van een spannend verhaal met rijke gedachten, maar echt de vinger kreeg ik er niet achter. Tot ik het interview met de schrijver in de VPRO-gids las. Hij zei het zo: ‘Het moet onderhoudend zijn en de lezer moet er poëtisch geloof aan kunnen hechten. Meer kun je niet als schrijver.’

En beter dan poëtisch geloof kun je als lezer niet wensen. Dank Nico Dros.

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.

Inschrijven nieuwsbrief