Slider
< terug naar eerdere favorieten

Herman over De Bourgondiërs

Bart Van Loo schreef met De Bourgondiërs een nieuw en overtuigend verhaal over het ontstaan van de Lage Landen als staatkundige eenheid; niet langer hoeven we als konijnen in het lamplicht naar Willem van Oranje te kijken, maar we mogen, nee móeten verder terug naar de Bourgondiërs; die zijn onze ware aartsvaders.

Dankzij een vooruitexemplaar las ik De Bourgondiërs in de kerstvakantie en ik popelde om er een stukje over te schrijven. Maar toen kwamen de recensies en zonk de moed mij in de schoenen. De ene recensie (‘meesterwerk!’) was nog lovender dan de ander (‘nu al beste geschiedenisboek van 2019!’). Een stukje hoefde ik niet meer te schrijven, maar de vraag drong zich als vanzelf op: hoe komt het dat, vrijwel zonder uitzondering, iedereen zo vreselijk enthousiast is over Bart van Loo en zijn Bourgondiërs?

Mijn antwoord-idee op die vraag: Bart Van Loo heeft, naast talent en discipline, een missie: hij moet en hij zal het verhaal dat hij van de feiten heeft gemaakt, met je delen en bij je naar binnen krijgen. Hij vangt je vooral door het verhaal zo te vertellen dat je persoonlijk meeleeft met de hoofd- en bijrolspelers, tegelijkertijd een al even intens oog krijgt voor de lijnen van de geschiedenis en, misschien wel het belangrijkste, heel vaak vergeet dat je leest. De recensies zijn terecht, wat een zeldzaam leesplezier geeft dit boek.

Inschrijven nieuwsbrief