Banner trap
< terug naar eerder van ad ten bosch

november 2018, over J.M.A. Biesheuvel

Maarten Biesheuvel


In 1988 schreef hij het Boekenweekgeschenk en kwam voor een optreden naar Zutphen. Vanwege grote belangstelling weken we uit naar de bibliotheek. Voor aanvang vroeg hij mijn vriendin of zij zijn haar wilde knippen. ‘Nee, geen shampoo, ik gebruik nooit shampoo, daarom heb ik nog zo’n goeie kop met haar.’

De Broederenkerk was uitverkocht. Hij werd er overmand door emoties en zong een psalm met luide stem. Na afloop fluisterde hij in mijn oor: ‘Mocht God bestaan en ik kom hem tegen, schop ik hem in zijn ballen; wat een onrecht op aarde.’

Na afloop zaten we lang in klein gezelschap boven de boekwinkel. Die nacht sliep hij bij de voorzitter van de Openbare Bibliotheek, Sjoerd Kleve. Sjoerd en zijn vrouw raakten met Maarten bevriend en via hen had ik over de jaren vaak contact met hem. In Leiden kwam ik hem wel tegen als ik er met Christiaan Weijts en Ilja Pfeijffer op stap was. Door zijn ziekte leed hij aan stemmingswisselingen en was bij tijden ongeremd. Ik bewaar echter alleen goede herinneringen, Maarten was altijd hoffelijk, hartelijk en belangstellend.

Dit voorjaar hield Sjoerd me op straat staande. ‘Maarten wil dat we naar Leiden komen.’

De zesde mei was een mooie zondag. Eva ontving ons in het huis. Ze maakte meteen een opmerking over mijn bundel De tuin in Biak. Overbodig, maar wel hartelijk. Maarten zat achter het huis. De fles witte wijn die ik had meegenomen, ging meteen open, te warm maar dat deerde ons niet. We werden alleen gelaten en praatten bij. Onze kennismaking was dertig jaar eerder, hij wist alles van mijn uitgeversjaren, vroeg naar mijn kinderen, vertelde openhartig over zijn opnames in Endegeest – zoals beschreven in zijn huidige bestseller Verhalen uit het gekkenhuis. Veel schrijvers kwamen aan de orde. Maarten ’t Hart durfde niet meer langs te komen. Eens stond die in een jurk voor hem waarop Biesheuvel hem aanviel en schopte. ‘Je hebt toch ballen, wat moet je in een jurk?’
Maarten liet me zijn kamer zien en ging achter de tafel zitten waar hij zijn boeken schreef. Ik mocht een foto maken.

Later las ik in een bericht over de presentatie van Verhalen uit het gekkenhuis dat Maarten ’t Hart daarbij aanwezig was en allerhartelijkst met hem heeft gesproken.
Goed dat hun conflict uit de weg is en er ruimte is voor vriendschap; het hoogste goed op aarde.

Inschrijven nieuwsbrief