Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Monica over De boom met de bittere bladeren

Kort geleden was ik in Rwanda en niet lang daarna verscheen het jeugdboek De boom met de bittere bladeren van Ruth Erica, over de nasleep van de burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s (1994). Ik was meteen nieuwsgierig.

Erica vertelt over de gevolgen van de Rwandese genocide vanuit de ogen van de zeventienjarige Maridadi, die op haar vierde haar moeder verloor en erachter probeert te komen wat er gebeurd is. Niemand durft haar iets te vertellen, iedereen die ze spreekt zwijgt angstvallig.

Gelukkig ontmoet Maridadi de Nederlandse antropologiestudente Puck, die onderzoek doet in Rwanda. Door Pucks openheid en assertiviteit komt Maridadi’s zoektocht naar haar familie in een stroomversnelling.

Als lezer word je meegenomen in Maridadi’s geschiedenis, te midden van een kloof tussen twee bevolkingsgroepen. Het boek gaat over wij-zij-denken, over verdraagzaamheid, over ergens bij willen horen of je er juist tegen af willen zetten, over afkeer en haat, over liefde en vergeving. De boom met de bittere bladeren is een aangrijpend verhaal over de Rwandese genocide, een stuk geschiedenis waar we in Europa maar weinig van afweten, maar met, helaas, thema’s van alle tijden en culturen.

Ruth Erica maakt deze beladen geschiedenis op bijzonder knappe wijze bespreekbaar. Het is verrijkend voor jong en oud, en uitermate geschikt voor kinderen van 13 jaar en ouder.

Inschrijven nieuwsbrief