Slider
< terug naar eerdere favorieten

Jacinthe over De Tuinjungle

‘Verbeter de wereld, begin in je tuin,’ luidt de optimistische boodschap van de Britse bioloog en natuurschrijver Dave Goulson in De tuinjungle. Als lamgeslagen milieubeschermer besluit hij moed te putten uit de kleinschalige overwinningen die hij op zijn eigen lapje grond in Sussex behaalt.

Belangrijk is wel hoe dat tuinieren wordt aangepakt, zo laat Goulson in zijn boek zien. Wie van een gladgeschoren gazon en borders vol platgespoten exoten houdt, zal niet veel bijdragen aan de biodiversiteit. Maar ook uit meer onverwachte hoek dreigt gevaar. De argeloos aangeschafte lavendel blijkt soms ineens een sluipmoordenaar; zelfs planten die in grote tuincentra als ‘bijvriendelijk’ worden verkocht, zitten vol met insecticiden.

Toch is De tuinjungle mede door Goulsons gevoel voor humor vooral een vrolijk en inspirerend boek. Anekdotes over ondergewaardeerde oor- en regenwormen, spectaculaire motten en doortastende metsel- en zandbijen worden afgewisseld met handige tips voor een zo natuurlijk mogelijke (moes)tuin – alles begint met de juiste planten! Achterin is dan ook een lijst te vinden van soorten die bij bestuivers en vogels favoriet zijn. Kortom, het ideale boek voor wie zich tijdens de donkere wintermaanden wil voorbereiden op een gonzend nieuw tuinseizoen.

Inschrijven nieuwsbrief