Slider
< terug naar eerdere favorieten

Jacinthe over De ontdekkingsreiziger

In haar eind vorig jaar verschenen Why you should read children’s books, even though you are so old and wise schetst de Britse auteur Katherine Rundell waar een goed kinderboek aan moet voldoen: een juiste mix van hoop, hunkering, verwondering en spanning. Verwacht bij haar geen puberleed in een Vinex-wijk. ‘Je moet je altijd kleden alsof je naar de jungle gaat. Je weet nooit wanneer je op een avontuur stuit,’ staat in De ontdekkingsreiziger, waarmee Rundell zowel de Costa Book Award als de Waterstones Children’s Book Prize won. En dat blijkt: als het vliegtuigje met Fred en drie andere kinderen boven het Braziliaanse regenwoud neerstort, besluiten zij niet hulpeloos af te wachten, maar op een vlot de rivier af te zakken.

‘Mensen zijn op een vlot de Atlantische Oceaan overgestoken’, zei Fred. ‘Dat waren volwassenen.’ ‘Er staat nergens dat alleen volwassenen vlotten kunnen maken,’ zei Fred geïrriteerd. ‘Je hebt er geen vergunning voor nodig.’

Dat is het begin van een spannende expeditie vol ontberingen, waarbij en passant een heleboel nuttigs te leren valt: eet nooit insecten die zo groot zijn dat ze niet in je neus passen. Een fijn klassiek en avontuurlijk kinderboek (10-12 jaar).

Inschrijven nieuwsbrief