Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Jacinthe over De hemel van Heivisj

De hemel van Heivisj is een boek waarin alles klopt. Het indrukwekkende Hele verhalen voor een halve soldaat, dat onlangs bekroond werd met de Woutertje Pieterse Prijs, maakte mij nieuwsgierig naar de (jeugd)roman waarvoor Benny Lindelauf in 2011 ook al deze prijs kreeg. Een ouwetje dus, maar voor wie het nog niet kent: lees het! Ook als je al volwassen bent.

De inval van de Pruuse (Duitsers) maakt een einde aan de kindertijd van de zusjes Boon die een eind buiten de stad in een huis wonen dat ‘bokkig met de rug naar de wereld’ staat. Toch is dit boek meer dan het zoveelste oorlogsverhaal.

Lindelauf baseerde zijn verhaal op de jeugdherinneringen van zijn Limburgse oma. In een prachtige zintuigelijke taal bouwt hij een haast magische wereld met sprookjesachtige landschappen en een bonte stoet aan personages: de onverwoestbare oma Mei met haar tollende ‘uilenoog’, de welgestelde Sigarenkoning, het onberekenbare nichtje van de Pruusin, en natuurlijk Heivisj, het paard dat na een leven lang in de mijnen bang voor het donker is. Via razendknap in elkaar grijpende verhaallijnen, waarin zowel paard als nichtje een cruciale rol spelen, vertelt Lindelauf een overweldigende familiegeschiedenis over afkomst, verzet en verraad.

Inschrijven nieuwsbrief