Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Jacinthe over A history of pictures

Stel je voor: je zit op een terras en hoort hoe aan het tafeltje naast je David Hockney in een vrolijk gesprek verwikkeld is met kunstcriticus Martin Gayford. Zo voelt het lezen van de begin dit jaar verschenen heruitgave van hun sprankelende en rijk geïllustreerde standaardwerk A History of Pictures.

Waar veel kunstgeschiedenissen schilderkunst en andere disciplines als fotografie en film strikt gescheiden houden, gaat dit boek over beeld in de breedste zin van het woord. Als de zoektocht van Hockney en Gayford iets duidelijk maakt is het wel dat al deze kunstvormen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; wie een still uit Disney’s ‘Pinocchio’ grondig bestudeert, ziet ineens parallellen met de Japanse prentkunst, en een foto van Marlene Dietrich blijkt opvallend veel gelijkenis te vertonen met de Mona Lisa. Maar: ‘Denk nooit dat een foto echter is dan een schilderij. Dat is hetzelfde als beweren dat Piero della Francesca met zijn fresco het bewijs voor de verrijzenis van Christus geleverd heeft’, aldus Hockney.

Laat je meevoeren en ontdek al bladerend de talloze dwarsverbanden. Voor (groot)ouders die hun enthousiasme willen overbrengen: bij Lemniscaat verscheen een al even prikkelende kindereditie van dit boek.

Inschrijven nieuwsbrief