Slider
< terug naar eerdere favorieten

Herman over Uit het leven van een hond

Juist in zogenaamde kwaliteitsboekhandels hoor je nog wel eens lieden zeggen dat ze al tijden gestopt zijn met het lezen van Nederlandse boeken. Speciaal voor hen schreef Sander Kollaard Uit het leven van een hond, over Henk van Doorn, 56 jaar, eigenaar van hond Schurk, maar vooral een gewone man met een tomeloze levenslust.

Kollaard zit als schrijver zowel ín het hoofd van Henk van Doorn als daarbuiten waardoor je de man echt meemaakt. Hij schrijft verzorgd, zonder effectbejag en met een fijn ritme. Zo blijf je vanzelf doorlezen, ook al heeft het verhaal geen echte plot – Kollaard beschrijft 24 uur uit het leven van een man met een hond.

Bij alle gebeurtenissen van die 24 uur, ook als gewone man Henk zich ronduit schofterig gedraagt, voel je zijn levenslust. In dit Nederlandse boek krijgt die levenslust extra reliëf afgezet tegen hond Schurk, ooit ontembaar kwispelend, maar nu bijna aan zijn eind. Sander Kollaard schreef het heerlijk op: zeg maar ja tegen het leven!

Of, zoals Lodewijk Verduin het in De Groene zei: er is geen andere Nederlandse schrijver die het leven zo kan laten zinderen, schitteren en tintelen als Sander Kollaard.

Inschrijven nieuwsbrief