Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Herman over Op weg naar vrijheid

Filosoof Lammert Kamphuis filosofeert niet voor het filosoferen, maar voor het leven.

Als je geen zin hebt om honderden pagina’s stoïcijnen te lezen, lees dan Op weg naar vrijheid van Lammert Kamphuis; een prachtige bloemlezing stoïcijnse filosofie, op thema geordend zodat het ook voor een stoïcijnse leek te behappen is.

Vanuit de basisgedachte dat stoïcijns in het leven staan vrijheid geeft koppelt Kamphuis citaten van schrijvers als Seneca, Marcus Aurelius en Epictetus aan 21 zorgelijke zaken waar je stoïcijns vrij van kunt worden. Hij begint zijn bloemlezing in deze virustijden natuurlijk met vrij van ziekte. De aanwijzingen van Seneca – veracht de dood – en die van Epictetus – maak van de ziekte een sieraad – geven ruim stof tot nadenken. Na vrij van ziekte komen nog vrij van drukte, vrij van keuzestress, vrij van foute vrienden, vrij van armoede, vrij van zorgen, etc., etc.

Onthouden heb ik dat ja zeggen tegen het leven betekent dat je door de stroom wordt meegevoerd, terwijl nee zeggen betekent dat je erdoor wordt meegesleurd.

Het deed me even denken aan (misschien kent u hem nog) Frater Venantius met zijn beroemde lied ‘zeg maar ja tegen het leven anders zegt het leven nog nee.’

Ik doe m’n best.

Inschrijven nieuwsbrief