Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Herman over Het landschap, de mensen

Als u sentimenteel wordt bij het tuinpad van mijn vader of bij de hoge bomen (Wim Sonneveld Het dorp) dan leest u liever niet Het landschap, de mensen van Auke van der Woud. De tranen zouden u over de wangen lopen. Maar als u wilt weten hoe van 1850 tot 1940 ons landschap radicaal veranderde onder nuttigheidsdenken en hoe ook de mensen anders gingen leven, anders gingen denken, dan kunt u zich geen betere gids wensen dan Auke van der Woud. Net als in zijn eerdere boeken combineert Van der Woud wetenschappelijke kennis met een fijne, levendige pen.

Zo beschrijft hij ‘de wereld van verschil’ tussen de plaggenhut en het arbeidershuisje volgens de woningwet van 1901 en bijvoorbeeld ook hoe de Heidemaatschappij cultuurtechniek zowel wetenschappelijk als praktisch van groot belang vond en zichzelf zelfbewust bij ieder mogelijk jubileumjaar met een gedenkboek feliciteerde.

Een enkele slotalinea besteedt Van der Woud aan het landschap na 1940 en het landschap na nu, met als kernboodschap: als álles gericht blijft op waardecreatie dan houden we níets meer over.

Inschrijven nieuwsbrief