Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Herman over Erasmus Dwarsdenker

Als er van de op een na beroemdste Nederlander aller tijden een nieuwe biografie verschijnt heb je als part-time boekhandelaar geen keus: lezen zul je!

Ruim zevenhonderd pagina’s vond de schrijfster passend voor Erasmus maar ik struikelde al bij de inleiding, want die ging over een houten scheepsbeeld van Erasmus dat op de wereldzeeën avonturen beleefde. Dat doet een beeld natuurlijk niet. Gelukkig kon ik even later niet anders dan gulzig doorlezen.

Sandra Langereis zet Erasmus niet neer als belangrijkste humanist, maar als mens met zijn persoonlijk verhaal in de grote geschiedenis. Geldzorgen en diarree, professorengekuip, pauselijke machinaties, hofintriges, onrust – politiek en religieus -, goudstukken en paarden, en nog heel veel meer.

Gulzig lezer werd ik vooral omdat Sandra Langereis mij meenam door de held – die geen held is – bijna letterlijk op de voet te volgen. Zij deed dat aan de hand van de uitgebreide correspondentie van Erasmus, diens al dan niet met toestemming uitgegeven werken en verder aan de hand van heel veel andere boeken. Dat alles bracht fijne feitjes en treffende citaten van de man die zo verliefd was op taal en taalstudie dat hij blij was met het celibaat.

Ook de schrijfster geniet zichtbaar van taal als ze schrijft ‘bisschoppelijke kruiwagens’, ‘kurkdroge non-sequiturs’ of ‘Het bier was hier bocht en de wijn al even waardeloos’. De biografie wemelt vast van de verborgen (half-)citaten. Hoogste tijd dus om de verzamelde correspondentie te gaan lezen (3141 brieven), maar daar zal het in dit leven wel niet van komen. Eerst maar eens de inleiding herlezen om te zien wat de avonturen van het houten beeld willen zeggen over Erasmus, zijn tijd, of over ons.

Inschrijven nieuwsbrief