Slider
< terug naar eerdere favorieten

Herman over Epictetus’ Zakboekje

Toepasselijker boek dan Over standvastigheid bij algemene rampspoed van de humanist Justus Lipsius uit 1584 is in deze tijden nauwelijks denkbaar. Al in de zestiende eeuw wees Lipsius erop dat reizen naar vreemde landen nergens goed voor is. De vertaling (van Piet Schrijvers) dateert uit 1983 en is helaas niet meer in druk.
Voor deze nieuwsbrief tip ik daarom het Zakboekje van Epictetus, vertaald door Hein L. van Dolen en Charles Hupperts. Deze Griekse ex-slaaf uit de Griekse oudheid legde in dit boek kort zijn filosofie van de positieve instelling uit. Het inspireerde bijvoorbeeld de christelijke stoïcijn Lipsius, maar ook nu nog vind je bruikbare overwegingen als:

‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.’
‘Het is een brevet van onvermogen dat iemand al zijn tijd besteed aan lichamelijke behoeften, bijvoorbeeld veel sporttraining, veel eten en drinken, graag en lang op het toilet zitten, en veel seks. Al deze dingen moet men terloops doen; de geest moet alle aandacht krijgen.’

En daarmee kunnen we in deze tijd weer even vooruit.

En als het Zakboekje naar meer smaakt, dan is er de nieuwe prachtuitgave van Epictetus’ werk door Athenaeum: Vrij en onkwetsbaar – verzameld werk. Vertaling: Gerard Boter en Rob Brouwer.

Inschrijven nieuwsbrief