Banner trap
< terug naar eerder van ad ten bosch

Februari 2018, over Gerrit Komrij

Zutphen, 1996. Achterste rij tweede van rechts Gerrit Komrij, rechts van hem zijn vriend Charles. Helemaal links Jaap Deen. Voorste rij midden: Ad ten Bosch.


Ik weet niet meer wanneer hij voor het eerst op bezoek kwam, gezien de vriendin op een foto van die avond was dat na mijn scheiding, ik woonde boven de boekwinkel, 1996 vermoed ik. Gerrit en Charles bleven tot diep in de nacht, en zo zou ik ze later ook leren kennen: ze kwamen niet, of ze bleven tot het ochtendgloren, wat dat betreft leverde Gerrit nooit half werk.

Die nacht in Zutphen vertelde hij over zijn debuut. Hij had gedichten naar Eli Scheen gestuurd, uitgever van een kleine maar wonderschone bibliotheek, onderdeel van drukkerij De Tijdstroom te Lochem. Scheen publiceerde werk van onbekende schrijvers van wie later een paar de Nobelprijs zouden ontvangen, Kawabata bijvoorbeeld. Op zeker moment moet hij er vier of vijf in zijn fonds hebben gehad, een aantal dat volgens Gerrit geen Nederlandse uitgever hem zou nadoen.

Scheen was onder de indruk van Komrij’s werk en nodigde hem uit voor een ontmoeting in Zutphen, waar Scheen woonde. Hij stelde voor de gedichten bij een grotere uitgever onder de aandacht te brengen en noemde Theo Sontrop. Zo zou Komrij debuteren bij Meulenhoff, waar Sontrop uitgever was, en hem later volgen naar De Arbeiderspers.

Komrij was nog een scholier toen hij dat treinreisje van Winterswijk naar Zutphen ondernam. Zutphen vond hij een heuse stad, groter en belangrijker dan Winterswijk, want op weg naar Scheen kwam hij langs een antiquariaat. Ik wist van Eli Scheen dat hij een etage in de Lange Hofstraat had bewoond. Van het station naar de Lange Hofstraat kon Gerrit maar één antiquariaat zijn gepasseerd, namelijk dat van mijn vader. Ik vroeg of hij daar nog een beeld van had. Hij was er niet binnen geweest. Zijn beschrijving van de omgeving duidde echter onmiskenbaar op de Rosmolensteeg en de Kloostertuin. Ik vroeg of hij met me mee wilde lopen, naar beneden, naar buiten, het poortje onderdoor waar ik na enkele stappen wees op het pand dat inmiddels als kinderboekwinkel was ingericht. Hij keek lange tijd zwijgend om zich heen. ‘Hier was het. Dit is het geweest. Daar is het station,’ en wees in de juiste richting, ‘en in die richting naar Eli,’ wijzend op het poortje. ‘Een uur later begon het leven met boeken en uitgevers.’

Het werd een tikje sentimenteel in de Rosmolensteeg, Gerrit was aangedaan bij deze herinnering aan het begin van zijn schrijverscarrière. En er was ook al wel iets gedronken die avond.

Als dichter des vaderlands publiceerde hij later een selectie uit de gedichten van Scheen in de Meander reeks, waarin hij zich in het voorwoord slechts summier over hem uitliet.

Inschrijven nieuwsbrief