Banner trap
< terug naar eerder van ad ten bosch

December 2015, met Sinterklaas

In de Sinterklaasperiode behaalt een boekverkoper de hoogste omzet. Die periode ligt tussen half november en het weekend na 5 december. Dit gold al voor de tijd van mijn vader, zoals later ook voor mij, en nog later voor de uitgeverij die ik in Amsterdam dreef. En in 2015 zal dit niet anders zijn.

De Sinterklaasperiode in Zutphen begon vroeger met de start van de winkeliersactie. Voor elke bestede gulden ontving de koper een likbon. Daarop verscheen meestal een 0, maar als je geluk had de Drogenapstoren, Walburgstoren of Berkelruïne; afbeeldingen die stonden voor een bedrag dat je bij de deelnemers kon besteden. Op die actie werd gewacht, net als op de Boekenweek, de enige week in Nederland die tien dagen duurt. De dagen ervoor is er beduidend minder omzet.

De laatste dagen voor 5 december was er koopavond. Dat vonden wij thuis, ik woonde met mijn ouders, twee zussen en een broer boven de winkel, een spannende tijd. Tot diep in de avond was er reuring onder onze voeten. Alles stond in het teken van de winkel, die twaalf uur achtereen open was. Dan kookte moeder iets makkelijks, aten we samen met het winkelpersoneel, zij het in etappes, hielpen mijn zussen mee in de winkel. En de dag eindigde steevast met het uitrollen van de ouderwetse papieren kassastrook waarop de aankoopbedragen waren geschreven. Alvorens die strook werd opgeteld liet vader zien hoe druk het was geweest. Hij hield het eind van de strook vast en een van ons liep met het opgerolde deel achteruit. ‘Gisteren bereikten we de voorkamer. Benieuwd hoe ver we nu komen.’

Onlangs zat ik aan tafel naast Jan Cremer. Mijn eerste herinnering aan hem voert terug naar zo’n Sinterklaasperiode – dat moet 1964 zijn geweest. Ik Jan Cremer was net verschenen. Een schandelijk boek waarover vragen in de Kamer werden gesteld. En de Nederlandse Boekverkopersbond achtte zich geroepen het boek te boycotten, waardoor het niet via de vertrouwde kanalen werd verspreid en moeilijk verkrijgbaar was. Een betere aanbeveling voor een boek is niet denkbaar.

Die drukke week voor Sinterklaas was ik ’s avonds veel in de winkel en hoorde constant vragen naar dat ‘vieze’ of ‘vreselijke’ of ‘slechte’ boek. Dan liep vader naar het gangetje naast de winkel en haalde iets tevoorschijn wat al keurig in Sinterklaaspapier was verpakt; niemand mocht zien dat iets over de toonbank ging wat geacht werd niet te worden verkocht.

De beste vriend van mijn vader – Bob Schillemans, mede-eigenaar van Uitgeverij Thieme in Zutphen – had voor mijn vader het boek in groten getale bij de Bezige Bij afgehaald.

Inschrijven nieuwsbrief