Banner trap
< terug naar eerdere leesclubs

De pop up-leesclub van Mathieu Joppe en Martijn Mondria


Het begon met Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, die begin 2015 bekend maakte dat hij een leesclub ging oprichten, met elke twee weken een boek op de agenda. Hij noemde zijn project ‘A Year of Books’. Toen Martijn Mondria (28) uit Kampen dat las, dacht hij: dat wil ik ook! Hij had nog veel te weinig échte literatuur gelezen, vond hij. Met zijn vriend Mathieu Joppe (32) uit Zutphen begon hij een leesclub. Elke twee weken een boek bleek al snel te hoog gegrepen voor de druk bezette mannen, de een bedrijfskundige, de ander econoom, maar een boek per maand moest lukken.

Ze begonnen met het opstellen van een leeslijst. Martijn vond op internet een overzicht met 100 belangwekkende boeken uit de wereldliteratuur en maakte daaruit een selectie. Mathieu, een veellezer, voegde er ‘relevante en actuele’ titels aan toe. Daarna bedachten ze de overige spelregels. Allereerst dat bij elke boekbespreking wisselende gasten zouden mogen aanschuiven: de pop-upleesclub was geboren. Zorgvuldig lezen en bespreken vonden ze belangrijker dan snel de lijst afwerken. Over De broers Karamazov van Dostojevski bijvoorbeeld raakten ze maar niet uitgepraat, ze kwamen er drie keer voor bij elkaar. De laatste spelregel was dat voor elke bespreking een bij het boek passende locatie moest worden gezocht. Voor De broers Karamazov kozen ze een eeuwenoude herberg in Vollenhove; Martijns vader en opa waren er als gastlezers bij.

Het samen lezen was zó inspirerend dat Mathieu en Martijn er ook op hun werk – ze zijn allebei consultant en reizen door het hele land – over vertelden. En de vonk sloeg over: sommige opdrachtgevers gingen enthousiast meelezen en schoven ook aan.

Het mooiste en meest indrukwekkende boek dat ze tot dusver hebben besproken, is – we zagen het al aankomen – De broers Karamazov. Het behandelt alle grote levensvragen: is er een god, wat is de mens, wat is goed en kwaad? Een boek dat je leven verandert, zeggen ze.

Binnenkort beginnen ze aan Tolstoj; ze hebben er zin in, er valt nog heel veel moois te ontdekken.

De leeslijst van Mathieu Joppe en Martijn Mondria

Michel Houellebecq: Onderworpen
Ernest Hemingway: En de zon gaat op
Donna Tartt: De verborgen geschiedenis
Charles Dickens: David Copperfield
Tom Lanoye: Gelukkige slaven
Dostojevski: De broers Karamazov
Michael Jacobs: The factory of light
Thomas More: Utopia
Machiavelli: De heerser
Leo Tolstoj: Oorlog en vrede
Thomas Rosenboom: Gewassen vlees
Jane Austen: Trots en vooroordeel

Inschrijven nieuwsbrief