< terug naar eerdere leesclubs

Artreaders

vlnr: Marijke Stellaart, Yvon Wagenaar, Marijke van Kampen


‘Wat zou jij meenemen als je huis in brand stond?,’ vraagt Yvon. Ze ging erover nadenken toen ze Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harold Morris, inclusief boeken, kleding en sieraden las. Een boek met een lange titel, inderdaad, dat over een fictieve verzameling spullen gaat, elk met een eigen verhaal. Als zij opeens haar huis uit moest rennen zou Yvon haar plankje met boeken over vrouwenemancipatie meenemen. Door het lezen van dit boek realiseerde ze zich wat spullen voor je kunnen betekenen. Wat voor een ander waardeloos is, kan voor jou van onschatbare waarde zijn.

Eens in de maand ontmoeten ze elkaar om 12:30 uur in het Genietcafé aan de Oude Bornhof in Zutphen en combineren hun bijeenkomst met een lunch. Yvon Wagenaar, kunstliefhebber, Marijke van Kampen, ontwerper en kunstenaar, en Marijke Stellaart, verpleegkundige. De vierde vrouw, Hetty, is helaas overleden, ze missen haar zeer.

Anderhalf jaar geleden bedachten Yvon en Marijke de leesclub. Ze hadden de behoefte om de boeken die ze lazen vanuit verschillende invalshoeken te bespreken. Dat geeft meer inzicht dan wanneer je de informatie in je eentje verwerkt. En dat ze het niet altijd met elkaar eens zijn, brengt alleen maar verdieping en nuance in het thema.
Ze bereiden de bespreking niet speciaal voor: steeds als ze bij elkaar komen vinden ze aanknopingspunten met hun eigen leven, zoals bij hun eerste gezamenlijke boek Big Magic, de kunst van creatief leven van Elisabeth Gilbert. Het onderwerp raakte hen meteen: wat betekent het om als creatief mens te leven in een wereld die vooral cognitieve vaardigheden waardeert? Marijke van Kampen herkende haar eigen ongedurigheid in het boek. Om te kunnen leven moet je geld verdienen en dat lukt je als kunstenaar niet altijd. Wat weerhoudt je ervan om kunst te maken?, was een van de vragen die ze naar aanleiding van Gilberts boek bespraken.

Van de biografie van Lucebert door Wim Hazeu hebben ze gesmuld, al ergerden Marijke Stellaart en Yvon zich aan de persoon Lucebert. ‘We vonden hem egocentrisch,’ zegt Yvon. ‘Ik niet hoor,’ zegt Marijke van Kampen, ik vond hem vooral erg troostrijk, ik herkende mijn eigen verlangens. Lucebert wilde maar één ding: lekker in zijn atelier ronddabberen.

Andere boeken die ze lazen zijn: Draad. Het delicate leven van John Craske, door Julia Blackburn, en Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest door Lucas van den Berg. Hun volgende boek is De kunst van de rivaliteit van Sebastiaan Smee. Het gaat over vier vriendschappen van kunstenaars: Manet en Degas, Picasso en Matisse, De Kooning en Pollock, en ten slotte Freud en Bacon.

Wie denkt dat ze alleen maar lezen en praten, heeft het mis. Zo hebben ze met z’n allen een paar tekenoefeningen gedaan die Kandinsky beschrijft, om zo het werk van de kunstenaar beter te begrijpen.

Artreaders is op zoek naar nieuwe leden. Zin om mee te doen? Je kunt ze vinden op instagram. Of mail naar Marijke van Kampen.

Inschrijven nieuwsbrief