Slider
< terug naar eerdere schrijftips

Evelien van Dort

Foto © Chris van Houts


There are two things we should give our children: one is roots and the other is wings – H. Carter

Deze uitspraak van H. Carter inspireert mij om mijn bijdrage aan ‘de kunst van het schrijven’ te verwoorden. Een verhaal voor kinderen heeft roots en wings nodig. Deze roots zijn het fundament van het verhaal. Een stevige herkenbare basis voor de jonge lezer. Wings interpreteer ik als de broodnodige fantasie en creativiteit. Jonge kinderen hebben nog een vanzelfsprekend magisch bewustzijn vol verwondering en bewondering.

De eerste zin van het verhaal moet pakkend zijn. Een voorbeeld: ‘Mogen ouders hun kinderen zomaar op reis meenemen, net als een koffer die je achter je aantrekt. Nou ik vind van niet.’ Citaat (eerste zin) uit mijn serie: Robins reisavonturen, Kamperen in Kenia.

Kies in het verhaal voor een of twee hoofdpersonen, dan kun je de karakters van deze personen met beperkte woorden verdieping geven. Geen bange of juist stoere clichéfiguren, de wereld is niet zwart-wit. Ieder kind is op zoek naar zichzelf, naar zijn eigen kleurrijke binnenwereld. En juist in die zoektocht kan een kind zichzelf herkennen. Een duidelijke opbouw geeft ook stevigheid, de lezer kan meebewegen en ook verrast worden. Want spanning, in de zin van nieuwsgierigheid, is een must voor iedere jonge lezer.

Mijn gouden sleuteltje is om tijdens het schrijven in de juiste stemming te zijn, om mijn binnenwereld in woorden te delen met het papier. Als ik vertrouwen heb in mijn verhaal en op dat moment ook in mezelf, neemt het verhaal altijd een verrassende wending. Het plot dat ik niet van tevoren heb bedacht, geeft dan veel blijdschap. Voor de zoveelste keer lees ik het manuscript door, ook hardop. Ik verwijder overbodige zinnen. In één keer iets verwoorden, geeft mij als auteur roots en wings om mijn manuscript naar de uitgever te sturen en met mijn boek kinderen te inspireren.

Evelien van Dort schreef onder andere Kamperen in Kenia, Actie op Aruba en de verhalenbundel Wil je mijn vriendje zijn? Inmiddels heeft ze ruim tachtig kinderboeken gepubliceerd; een aantal van haar boeken zijn in zes talen verschenen. ‘Historie om de hoek’  heeft ze verwerkt in kinderboeken die zich in Zutphen en omgeving afspelen.

Naast het auteurschap zet Evelien zich in voor leesbevordering in binnen en buitenland. Voor volwassenen schreef ze vanuit haar ervaring en kennis als kinderfysiotherapeute een ‘gids’ voor ouder en leerkrachten over het belang van bewegen en beleven van kinderen. Voor haar literaire inzet heeft Evelien een koninklijke onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

Inschrijven nieuwsbrief