Banner trap
< terug naar eerdere schrijftips

Ad ten Bosch

Foto © J.W. Kaldenbach


Wat mij op weg hielp was de opmerking een verhaal te beginnen alsof je een brief aan een vriend schrijft. Je hebt dan meteen de toon te pakken die bij je past, want daar moet je het van hebben, je moet dicht bij jezelf blijven en alleen gebruiken wat van jou is. In het begin is het misschien onvermijdelijk in vocabulaire of stijl iets over te nemen van de schrijver die je bewondert, om op gang te komen, maar zodra je meer ervaring hebt, zal dat verdwijnen. Dan voel je namelijk dat je het zo niet wilt zeggen, dat het jouw vocabulaire of stijl niet is, dat je leentjebuur speelt. Je stelt jezelf teleur en alle moeite die je je verder moet getroosten om een verhaal of roman te schrijven loont op den duur niet.

Wanneer de formuleermachine op gang is gebracht, begint het pas. Wat wil je zeggen? Vind je het alleen maar leuk om te schrijven of ligt daar ook een zekere noodzaak aan ten grondslag? Zonder dat laatste loop je gauw de kans jezelf te vervelen, om maar te zwijgen van de lezer. Bij schrijven vanuit een innerlijke noodzaak, denk je niet aan een lezer. Alle aandacht en concentratie gaan uit naar wat je te vertellen hebt, en mocht de taal niet over de woorden beschikken om vorm te geven wat je wilt zeggen, dan verzin je maar nieuwe.

Wie schrijft heeft alleen aan zichzelf verantwoording af te leggen. Werk naar eer en geweten, dan heb je jezelf niets te verwijten, hoe de kritiek ook uitvalt. Je hebt alles gegeven, en je weet dat je het op dat moment niet beter kon. Lees in het beginstadium alle kritieken, hoe vervelend ook, je leert ervan en het komt je volgende verhaal ten goede. Scherpe kritiek mag je echter niet ontmoedigen, tenzij je geen schrijver bent.

Ad ten Bosch is uitgever, boekhandelaar en schrijver. Hij was gedurende enkele jaren eigenaar van uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep en eigenaar van de boekhandel Van Someren & Ten Bosch. Hij schreef onder andere De IJssel stroomt feller dan de Amstel (Van Oorschot, 2019).

Inschrijven nieuwsbrief