Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Bram over In mijn mand

De bundel In mijn mand van Lieke Marsman was mijn eerste kennismaking met onze Dichter des Vaderlands. Ik was meteen zo enthousiast dat ik ook twee eerdere bundels van haar las: Man met hoed, verzamelde gedichten uit 2005-2017 en De volgende scan duurt vijf minuten, gedichten en essays die ze schreef over en na de periode waarin ze de diagnose kanker kreeg.

Haar ervaring met een onzeker en naderend einde kruipt ook in haar nieuwste bundel en geeft gewicht aan de woorden, ook wanneer de gedichten niet over de dood gaan.
Hoewel je de woede en de angst soms door het papier heen hoort schreeuwen, is de bundel niet zwaar of droevig. Lieke Marsman weet vaak met één humoristische of zoete zin het gedicht weer om te buigen naar iets lichts.

In het titelgedicht ‘In mijn mand’, mijn favoriet, komen alle emoties en gedachtes op een prachtige manier samen.

Deze bundel nodigt uit om opnieuw en opnieuw te lezen:

eerst als tragedie en dan als klucht//

En daarna als elegie//

 

Inschrijven nieuwsbrief