Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Anna over Wij zijn licht

Een paar jaar geleden kocht ik voor een paar euro op de Uitmarkt een verhalenbundel van een mij onbekende auteur, met de intrigerende titel Aan doodgaan dachten we niet. Al na het eerste verhaal – over een jongetje, een pingpongbal en een naderende krooshekreiniger – wist ik: van Gerda Blees wil ik meer lezen.

Dit jaar verscheen dan eindelijk haar langverwachte debuutroman, Wij zijn licht, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Blees vertelt over de bewoners van woongroep Klank en Liefde, die besluiten te leven van het licht, totdat een van hen aan een gebrek aan voedsel overlijdt en de andere drie op verdenking van dood door schuld worden aangehouden. In vijfentwintig korte hoofdstukken laat ze zien hoe het zover heeft kunnen komen. Het meest bijzondere is de manier waarop ze dat doet: ieder hoofdstuk is geschreven vanuit een ander perspectief, en begint met ‘Wij zijn…’. De buren, een cello en zelfs iets abstracts als de plaats delict of een sinaasappelgeur geven hun visie op het gebeuren en langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Op subtiele wijze, vol onderkoelde, bijna terloopse humor zet Blees ons aan het denken over hoe eenvoudig je soms compleet in de ban kunt raken van een ander, en over hoe gemakkelijk het is om zonder voorkennis te oordelen over anderen. Wij zijn onder de indruk van dit debuut.

Inschrijven nieuwsbrief