Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Anna over Meisje, vrouw, anders

In 2019 ontving Bernadine Evaristo de Booker Prize voor haar roman Meisje, vrouw, anders, een belangrijk boek over vrouw zijn en over zwart zijn. Het betekende, na vijfentwintig jaar schrijverschap, eindelijk haar doorbraak naar het grote publiek. In Meisje, vrouw, anders vertelt ze over twaalf zwarte vrouwen, jong, oud, lesbisch, hetero, homofoob, feministisch, conservatief, uit verschillende klassen en met verschillende achtergronden, die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. We maken onder andere kennis met een toneelschrijfster, een schoonmaakster en haar dochter die in de zakenwereld werkt, en een oud-boerin van in de negentig. Allemaal worden ze op hun eigen manier beïnvloed door hun geschiedenis.

Ik heb gelachen om de jonge Yazz, die een rangorde van al haar peetvaders heeft gemaakt, afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat ze jaarlijks op haar verjaardag van hen ontvangt; ik heb getreurd om LaTisha, die op de ene na de andere man verliefd wordt en telkens weer zwanger alleen achterblijft; en ik was ontroerd door Hattie, die haar non-binaire kleinkind accepteert, ook al begrijpt ze daar niks van.

Hoewel Evaristo geen hoofdletters en punten gebruikt (dat went snel), schrijft ze zeer toegankelijk. Met humor en vol energie brengt Evaristo telkens weer nieuwe personages tot leven; alle twaalf vrouwen hebben een eigen persoonlijkheid en een bijzondere gelaagdheid. Een terechte Booker Prize winnaar!

Inschrijven nieuwsbrief