Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Anna over het Verzameld werk

Tot voor kort had ik nog nooit iets van Carl Friedman gelezen. Ik kende haar als auteur van twee romans die in mijn middelbareschooltijd veel gelezen werden, vooral vanwege hun geringe omvang. Bij het verschijnen van haar Verzameld werk las ik dan eindelijk die twee beroemde novelles. Het ontroerende Twee koffers vol, over de joodse Chaja die als oppas in Antwerpen werkt, en het aangrijpende, rauwe Tralievader, over een getraumatiseerde vader die in een concentratiekamp heeft gezeten en die nu ‘kamp heeft’.

Naast deze twee novelles, schreef Friedman nog veel meer wat de moeite waard is: korte verhalen, tijdloze columns over haar (schoon)familie, en de (helaas onvoltooide) roman Zwemmers in de nacht, over vertaalster Emma die verliefd wordt op de Russische charmeur Joeri, waaruit blijkt dat Friedman uitstekend in staat was om over meer te schrijven dan alleen het jodendom.

Friedmans stijl is sober, ze formuleert scherp en zorgvuldig, en weet zelfs de meest tragische momenten te verlichten door haar sublieme gevoel voor onderkoelde humor.

Inschrijven nieuwsbrief