Banner trap

Agenda

Marjolijn van Heemstra over In lichtjaren heeft niemand haast

23 september 2021 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven.
Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken?
 Dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra neemt ons mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Interview: Otteline van Panthaleon van Eck

Lees verder
Marjolijn van Heemstra over <span>In lichtjaren heeft niemand haast</span>Marjolijn van Heemstra over <span>In lichtjaren heeft niemand haast</span>

Jessica Voeten over Het adres van Marga Minco

7 oktober 2021 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16

In 1957 verscheen Het adres, de indrukwekkende, autobiografische novelle van Marga Minco, over een jonge joodse vrouw die na de bevrijding op zoek gaat naar de spullen uit haar ouderlijk huis. In 2019, bij de toekenning van de P.C. Hooftprijs aan Marga Minco, kreeg dit verhaal een bizarre wending. Over de kille en soms ronduit vijandige ontvangst na de oorlog van de teruggekeerde joden en over het schrijverschap van Marga Minco gaat de lezing van haar dochter Jessica Voeten.

Lees verder
Jessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga MincoJessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga Minco

Kinderboekenweek met Bette Westera

13 oktober 2021 / 15.00 – 16.00 uur / Bibliotheek Zutphen

Speciaal voor de Kinderboekenweek (6-17 oktober) organiseren we samen met de Bibliotheek een bijeenkomst met de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk: Bette Westera. Zij zal vertellen over Tiril en de toverdrank, een verhaal dat speelt in de tijd van de Vikingen. Bette Westera schrijft al meer dan 20 jaar mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Dit jaar won ze voor haar boek Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw.

Lees verder
Kinderboekenweek met Bette WesteraKinderboekenweek met Bette Westera

Tjitske Jansen over Iedereen moet ergens zijn

28 oktober 2021 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16

Tjitske Jansen combineert als vanzelf poëzie, proza en theater. Haar eerste bundel Het moest maar eens gaan sneeuwen is het best verkochte Nederlandse poëziedebuut sinds Neeltje Maria Mins Voor wie ik liefheb wil ik heten. Haar werk werd diverse malen bekroond. ‘Het is poëzie die je raakt, die je doet lachen, fronsen, gissen, die ontroert ook. Het is poëzie die er inhakt als een bijl,’ aldus Marja Pruis bij de uitreiking van de Anna Bijns Prijs.
In 2021 verscheen Tjitske’s derde bundel Iedereen moet ergens zijn, die deze avond centraal zal staan. Kom luisteren naar een van de beste poëzieperformers!

Lees verder
Tjitske Jansen over <span>Iedereen moet ergens zijn</span>Tjitske Jansen over <span>Iedereen moet ergens zijn</span>

Luc Panhuysen over Maarten Tromp en de Armada

4 november 2021 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16

Op de plechtigheid rond Tromps benoeming tot admiraal in 1637 zag het feestvarken er bedrukt uit. Het vaderland stond er maritiem gezien dan ook beroerd voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. In Den Haag riep men dat het land aan de zeekant werd belegerd. Twee jaar later zou Tromp de Spaanse opmars een definitief halt toeroepen door de Armada vernietigend te verslaan. Hoe was dat mogelijk? Luc Panhuysen vertelt in Het monsterschip (verschijnt oktober) het nieuwe verhaal van de historische zeeslag bij Duins.

Lees verder
Luc Panhuysen over Maarten Tromp en de ArmadaLuc Panhuysen over Maarten Tromp en de Armada

Jolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting

25 november 2021 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

In Geen tijd verliezen (verschijnt november) schetst Jolande Withuis het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van Jeanne Bieruma Oosting, een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaars. Haar correspondenties met kunstenaarsvrienden als Ida Gerhardt, Charlotte van Pallandt en Adriaan Roland Holst, en de intieme brieven van haar ouders waren een goudmijn voor de auteur. Het resultaat is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw. Interview: Gerdien Verschoor

Lees verder
Jolande Withuis over Jeanne Bieruma OostingJolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting

Inschrijven nieuwsbrief