Agenda

Mieke Eerkens over De oorlog van horen zwijgen

2 april 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Broederenkerkplein 2 Afgelast

In De oorlog van horen zwijgen vertelt de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Mieke Eerkens over de traumatische oorlogservaringen van haar beide (Nederlandse) ouders. Ze laat zien hoe lang de gevolgen daarvan doorwerken in volgende generaties. Haar vader belandde als 11-jarige in een Japans interneringskamp en haar moeder was kind van NSB-ouders. Mieke Eerkens groeide op in Amerika, maar haar familie kwam uit Zutphen en omgeving.

Lees verder
Mieke Eerkens over <span>De oorlog van horen zwijgen</span>Mieke Eerkens over <span>De oorlog van horen zwijgen</span>

Jessica Voeten over Het adres van Marga Minco

16 april 2020 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Afgelast

In 1957 verscheen Het adres, de indrukwekkende, autobiografische novelle van Marga Minco, over een jonge joodse vrouw die na de bevrijding op zoek gaat naar de spullen uit haar ouderlijk huis. In 2019, bij de toekenning van de P.C. Hooftprijs aan Marga Minco, kreeg dit verhaal een bizarre wending. Over de kille en soms zelfs vijandige ontvangst na de oorlog van de teruggekeerde joden en over het schrijverschap van Marga Minco gaat de lezing van haar dochter Jessica Voeten.

Lees verder
Jessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga MincoJessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga Minco

Hans Achterhuis over Hannah Arendt

23 april 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1 Afgelast

Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie zal Hans Achterhuis spreken over ‘de onbekende Arendt’. In de vorige eeuw werd Hannah Arendt niet als filosoof gewaardeerd, maar eerder beschouwd als journaliste en historisch onderzoeker. De laatste decennia is daar verandering in gekomen en tegenwoordig wordt ze als belangrijkste politieke filosoof uit de vorige eeuw omhelsd. Achterhuis betoogt dat door die filosofische omhelzing andere aspecten van Arendt, zoals haar joodse achtergrond, in de verdrukking dreigen te komen.

Lees verder
Hans Achterhuis over Hannah ArendtHans Achterhuis over Hannah Arendt

Herman Tjeenk Willink over Groter denken, kleiner doen

6 mei 2020 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Afgelast

Hoe staat onze democratische rechtsorde ervoor?  In Groter denken, kleiner doen roept Herman Tjeenk Willink ons op de vaak ongemakkelijke feiten onder ogen te zien, positie te kiezen, het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken. Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen burgers en overheid op elkaar vertrouwen, fundamentele problemen effectief aanpakken en nieuwe crises het hoofd bieden. Waar staan we als het er echt om spant? Over die vraag wil de oud-vicepresident van de Raad van State graag met u in gesprek gaan.

Lees verder
Herman Tjeenk Willink over <span>Groter denken, kleiner doen</span>Herman Tjeenk Willink over <span>Groter denken, kleiner doen</span>

Jan Kuijper over de poëzie van Johan Andreas dèr Mouw

10 mei 2020 / 15.00 – 17.00 uur / Kerkhof 16 Afgelast

Bilderdijk vond hem de allergrootste dichter die ons land heeft opgeleverd, Ter Braak en Du Perron liepen met hem weg, en Jan Kuijper noemt zijn werk ‘de Himâlaya van de Nederlandse literatuur’. Dr. Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919) was leraar klassieke talen en publicist op filosofisch gebied. Aan het eind van zijn leven ontwikkelde hij zich tot een productieve dichter, onder het pseudoniem Adwaita (Sanskriet voor Tweeheidsloos). Zijn enige, zeer omvangrijke bundel Brahman verscheen postuum.

Lees verder
Jan Kuijper over de poëzie van Johan Andreas dèr MouwJan Kuijper over de poëzie van Johan Andreas dèr Mouw

Menno Tamminga over de bevrijding van Zutphen

14 mei 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1 Afgelast

Zutphen kwam als een van de tien meest beschadigde Nederlandse steden uit de Tweede Wereldoorlog. In april 1945 waren er nog dagenlange beschietingen voordat het Canadese leger op 14 april ook De Hoven kon bevrijden. Hoe beleefden de inwoners die spannendste weken uit hun leven? Wat zagen ze op straat? Hoe leefden ze die dagen in hun kelders? NRC Handelsblad-journalist Menno Tamminga reconstrueerde het uit meer dan twintig dagboeken en schreef het boek Wij zijn vrij (verschijnt april).

Lees verder
Menno Tamminga over de bevrijding van ZutphenMenno Tamminga over de bevrijding van Zutphen

Inschrijven nieuwsbrief