Banner trap

Agenda

H.C. ten Berge leest voor uit Een kinderoog


19 augustus 2022 / 19.00 – 20.00 uur / Turfstraat 19

Onlangs verscheen Een kinderoog, de nieuwe poëziebundel van de veelzijdige en immer actieve H.C. ten Berge, met autobiografische gedichten, gebaseerd op herinneringen aan de jaren veertig van de vorige eeuw. Op weergaloze wijze roept Ten Berge een voorbije, maar herkenbare wereld op. Wij zijn trots dat H.C. ten Berge op 19 augustus bij ons in de winkel zijn nieuwe bundel presenteert. Kom luisteren naar een van onze beste dichters, die ook nog eens prachtig voordraagt.


Lees verder
H.C. ten Berge leest voor uit <span>Een kinderoog
</span>H.C. ten Berge leest voor uit <span>Een kinderoog
</span>

Rob Bijlsma over De geur van het bos

8 september 2022 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Vogelaar Rob Bijlsma – befaamd van zijn klassieker Mijn roofvogels – bekijkt al een halve eeuw de wereld vanuit boomtoppen en struint door het bos en over de hei om vogels en hun leefomgeving te bestuderen. Tijdens zijn zwerftochten heeft hij altijd een verrekijker om de nek en een opschrijfboekje bij de hand, waarin hij nauwkeurig observaties en metingen noteert. De geur van het bos is vijftig jaar meeslepende beschrijvende wetenschap, of, zoals Bijlsma zelf zegt: ‘een leven lang spelen in de zandbak.’


Lees verder
Rob Bijlsma over <span>De geur van het bos</span>Rob Bijlsma over <span>De geur van het bos</span>

Marli Huijer over De toekomst van het sterven

22 september 2022 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Duizenden jaren was onsterfelijkheid alleen weggelegd voor de goden. Tegenwoordig willen verouderingsdeskundigen en transhumanisten dat mensen minstens honderd jaar in gezondheid kunnen leven om vervolgens snel en pijnloos de wereld te verlaten. In De toekomst van het sterven onderzoekt filosoof en medicus Marli Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak.


Lees verder
Marli Huijer over <span>De toekomst van het sterven</span>Marli Huijer over <span>De toekomst van het sterven</span>

Judith Koelemeijer over Etty Hillesum

28 september 2022 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) / Broederenkerkplein 2

Etty Hillesum werd nog geen dertig jaar. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, zijn nog steeds een bron van inspiratie voor miljoenen. Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die anderen vaak van haar maakten? In Etty Hillesum (verschijnt 20 september) zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht.


Lees verder
Judith Koelemeijer over Etty HillesumJudith Koelemeijer over Etty Hillesum

Kinderboekenweek met Annet Schaap

12 oktober 2022 / 15.00 – 16.00 uur / Broederenkerkplein 2

Speciaal voor de Kinderboekenweek (5-16 oktober) organiseren we samen met de Bibliotheek een schrijfworkshop met Annet Schaap voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Haar daverende debuut Lampje werd in 2018 maar liefst vier keer bekroond, onder meer met de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel. In de bijna dertig jaar daarvoor stond zij vooral bekend als illustrator. Met haar nieuwste boek, De meisjes, zeven sprookjes werd ze begin dit jaar opnieuw genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.


Lees verder
Kinderboekenweek met Annet SchaapKinderboekenweek met Annet Schaap

Jan Brokken over De kampschilders

20 oktober 2022 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) / Broederenkerkplein 2

Op 11 oktober verschijnt het nieuwe boek van Jan Brokken: De kampschilders. In de jaren dertig trokken kunstenaars uit de hele wereld naar Bali. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet en Willem en Maria Hofker. Maar aan die bloeiende cultuur kwam een eind toen de oorlog uitbrak. Bonnet en beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht, waar ook de ouders van Jan Brokken zaten. Op ingenieuze wijze verweeft Brokken hun verhalen en laat hij zien hoe in onmenselijke omstandigheden kunst een redding kan zijn.


Lees verder
Jan Brokken over <span>De kampschilders</span>Jan Brokken over <span>De kampschilders</span>

Arthur Langeveld over Dostojevski

3 november 2022 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht


Dostojevski was een gelovig mens die altijd geld tekortkwam. Geld en God waren de twee constanten in zijn leven, dat bijna even turbulent was als zijn werk. In Tussen geld en God schetst Arthur Langeveld een levensecht portret van een van de allergrootste en -origineelste schrijvers uit de wereldliteratuur, wiens oeuvre tot op de dag van vandaag onverminderd actueel is. Arthur Langeveld vertaalde klassiekers van Gogol, Gontsjarov en Dostojevski. Voor De broers Karamazov ontving hij de Martinus Nijhoffprijs.

Lees verder
Arthur Langeveld over DostojevskiArthur Langeveld over Dostojevski

Garrelt Verhoeven over Boeken die geschiedenis schreven

16 november 2022 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16

Wat hebben Galileo Galilei, Albert Einstein, Anna Maria van Schurman en Anton de Kom gemeen? Het zijn schrijvers die ons denken blijvend hebben beïnvloed. In de bundel Boeken die geschiedenis schreven staan 25 buitengewone boeken uit de wereldgeschiedenis centraal. Deskundigen belichten van ieder boek het historische belang, de wetenschappelijke ontwikkeling en de waarde die het gedachtegoed nog altijd heeft. Garrelt Verhoeven, boekhistoricus en hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden, is een van de samenstellers van deze fraaie bundel.

Lees verder
Garrelt Verhoeven over <span>Boeken die geschiedenis schreven</span>Garrelt Verhoeven over <span>Boeken die geschiedenis schreven</span>

Inschrijven nieuwsbrief