Slider

Agenda

Maaike Meijer over Hemelse mevrouw Frederike

17 januari 2019 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Ze was het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Lange tijd werd ‘Fritzi’ afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Maar Maaike Meijer, ze schreef ook de biografie van Vasalis, rekent af met deze mythe en laat voor het eerst de dichter zelf aan het woord.

Lees verder
Maaike Meijer over <span>Hemelse mevrouw Frederike</span>Maaike Meijer over <span>Hemelse mevrouw Frederike</span>

Remieg Aerts over Thorbecke

23 januari 2019 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) is de architect van onze grondwet, onze staatsinrichting en onze parlementaire democratie. In zijn veelomvattende biografie brengt hoogleraar Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

Lees verder
Remieg Aerts over ThorbeckeRemieg Aerts over Thorbecke

Antjie Krog over haar werk

6 februari 2019 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

Antjie Krog is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar dichterschap wordt vergeleken met dat van Sylvia Plath en Wisława Szymborska. Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Haar werk is veelvuldig bekroond.

Lees verder
Antjie Krog over haar werkAntjie Krog over haar werk

Hans den Hartog Jager over vijftig kernkunstwerken

20 februari 2019 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Op 19 januari 2019 opent in Museum de Fundatie de tentoonstelling Vrijheid. En gelijktijdig verschijnt het gelijknamige boek van Hans den Hartog Jager. Hierin toont en becommentarieert hij 50 kernkunstwerken die in de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Van Jan Dibbets’ ‘Perspective Correction’ (1968) tot Ria van Eijcks ‘My Woven Diary’ (1976-’77) van René Daniëls’ ‘Aux Déon’ (1985) tot Natasja Kensmils ‘Zelfportret met kruis’ (1999).

Lees verder
Hans den Hartog Jager over vijftig kernkunstwerkenHans den Hartog Jager over vijftig kernkunstwerken

Menno Schilthuizen over Darwin in de stad

7 maart 2019 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Bioloog en hoogleraar Menno Schilthuizen won met zijn boek Darwin in de stad de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek. In zijn boek beschrijft Schilthuizen hoe de natuur zich aanpast aan het leven in de stad, zelfs zo dat het DNA uiteindelijk mee verandert. En dat alles gaat sneller dan Darwin ooit had durven dromen.

Lees verder
Menno Schilthuizen over <span>Darwin in de stad</span>Menno Schilthuizen over <span>Darwin in de stad</span>

Boekenweek met Els Kloek

28 maart 2019 / 20.00 – 22.00 uur / Broederenkerkplein 2

Het thema van de Boekenweek (23-31 maart) is ‘de moeder de vrouw’. Historica Els Kloek publiceerde een vuistdik boek over 1001 vrouwen in de afgelopen eeuw, een goudmijn aan verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. Het werpt een ander, veel completer licht op de 20ste eeuw en geeft een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd.

Lees verder
Boekenweek met Els KloekBoekenweek met Els Kloek

Paul van Tongeren over Nietzsche

17 april 2019 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek en Nietzsche-specialist. Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie vertelt hij over Nietzsche’s Vrolijke wetenschap, misschien wel zijn mooiste boek, en in ieder geval het beste boek om met de vele aspecten van Nietzsche’s denken kennis te maken.

Lees verder
Paul van Tongeren over NietzschePaul van Tongeren over Nietzsche

Ingmar Heytze over zijn poëzie

12 mei 2019 / 15.00 – 17.00 uur / Kerkhof 16

Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie, vond Joost Zwagerman. Afgelopen najaar verscheen al weer Heytze’s twaalfde bundel Ik wilde je iets moois vertellen. Liefde, verwondering en vergankelijkheid zijn de thema’s waarover hij dicht. Heytze debuteerde in 1997 met de bundel De Allesvrezer en was stadsdichter van Utrecht. In 2008 ontving hij de C.C.S. Crone-prijs.

Lees verder
Ingmar Heytze over zijn poëzieIngmar Heytze over zijn poëzie

Elsbeth Etty over Willem Wilmink

16 mei 2019 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16

Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. ‘De oude school’, ‘Deze vuist op deze vuist’ en ‘Ben Ali Libi’ behoren tot de canon van de Nederlandse literatuur. Zijn werk is doortrokken van heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Elsbeth Etty portretteert hem in haar biografie, die in januari verschijnt, als een jongen die altijd elf is gebleven.

Lees verder
Elsbeth Etty over Willem WilminkElsbeth Etty over Willem Wilmink

Inschrijven nieuwsbrief