Agenda

Voorlezen en tekenen met Jan Jutte

26 januari 2020 / 14.30 – 16.00 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

Jan Jutte illustreerde ruim vierhonderd boeken, onder meer van Rindert Kromhout, Mensje van Keulen en Hans en Monique Hagen. Hij ontving talloze prijzen, waaronder drie Gouden Penselen. Ter ere van de Voorleesdagen komt hij tekenen en vertellen over zijn nieuwste prentenboek Tijger.

Lees verder
Voorlezen en tekenen met Jan JutteVoorlezen en tekenen met Jan Jutte

Jeroen Smit over Het grote gevecht

29 januari 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

In Het grote gevecht volgt onderzoeksjournalist Jeroen Smit de loopbaan van Unilever-baas Paul Polman. Polman had een onconventioneel credo: bedrijven moeten geld verdienen door het goede te doen. Duurzaamheid was zijn missie. Smit hanteerde bij het schrijven de werkwijze die hij ook bij zijn bestsellers De prooi en Het drama Ahold toepaste: hij voerde gesprekken met talloze mensen in en rond het bedrijf en schreef vervolgens zijn eigen, meeslepende verhaal.

Lees verder
Jeroen Smit over <span>Het grote gevecht</span>Jeroen Smit over <span>Het grote gevecht</span>

Michel Dijkstra over Meister Eckhart en zenmeester Dogen

5 februari 2020 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

De middeleeuwse auteurs Meister Eckhart en zenmeester Dogen zijn kopstukken uit de westerse en oosterse mystieke tradities. Hoewel zij uit volkomen verschillende werelden komen, formuleren zij opvallend genoeg eenzelfde soort levenskunst. Beiden streven naar rust, openheid en diepgaande verbinding. Michel Dijkstra is specialist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek en promoveerde op de twee verwante denkers.

Lees verder
Michel Dijkstra over Meister Eckhart en zenmeester DogenMichel Dijkstra over Meister Eckhart en zenmeester Dogen

Maxim Februari over De onbetrouwbare verteller

12 februari 2020 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16 Uitverkocht

In 2020 ontvangt schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari de prestigieuze P.C. Hooftprijs. De jury noemt zijn werk ‘een effectieve dam tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk.’ In zijn lezing zal Februari vertellen over de volheid van het menselijk leven. Het zal gaan over kunst, humor, tederheid en geweld, en over uploadfilters en het internet der dingen. Dit alles gebaseerd op zijn nieuwste boek De onbetrouwbare verteller.

Lees verder
Maxim Februari over <span>De onbetrouwbare verteller</span>Maxim Februari over <span>De onbetrouwbare verteller</span>

Laura Starink over Post uit Rusland

4 maart 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Slavist en journalist Laura Starink werkte 28 jaar voor NRC Handelsblad en was correspondent in Moskou. Ze deed verslag van glasnost en perestrojka en zag Moskou veranderen van grauwe hoofdstad in de rijke metropool van nu. In haar nieuwste boek Post uit Rusland (verschijnt februari) beschrijft ze bijzondere ontmoetingen in alle uithoeken van het land en zingt ze de lof van eenlingen die het systeem trotseren.

Lees verder
Laura Starink over <span>Post uit Rusland</span>Laura Starink over <span>Post uit Rusland</span>

Boekenweek met Bert Keizer

12 maart 2020 / 20.00 – 22.00 uur / Broederenkerkplein 2

‘Wie “de dood” wil definiëren zal nog een hele klus hebben. Want de dood kan die van Socrates zijn, of die van uw moeder, of die van mijn hond, of van de buxusheg, of van een pneumokok.’ In Reis om de dood presenteert arts en filosoof Bert Keizer een wonderlijke mix van vragen, inzichten, afwijzingen en lofzangen rond de dood. Over zijn opmerkelijke observaties en genuanceerde standpunten wordt hij aan de tand gevoeld door NRC Handelsblad-journalist Menno Tamminga.

Lees verder
Boekenweek met Bert KeizerBoekenweek met Bert Keizer

Mieke Eerkens over De oorlog van horen zwijgen

2 april 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Broederenkerkplein 2

In De oorlog van horen zwijgen vertelt de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Mieke Eerkens over de traumatische oorlogservaringen van haar beide (Nederlandse) ouders. Ze laat zien hoe lang de gevolgen daarvan doorwerken in volgende generaties. Haar vader belandde als 11-jarige in een Japans interneringskamp en haar moeder was kind van NSB-ouders. Mieke Eerkens groeide op in Amerika, maar haar familie kwam uit Zutphen en omgeving.

Lees verder
Mieke Eerkens over <span>De oorlog van horen zwijgen</span>Mieke Eerkens over <span>De oorlog van horen zwijgen</span>

Jessica Voeten over Het adres van Marga Minco

16 april 2020 / 19.30 – 21.30 uur / Kerkhof 16

In 1957 verscheen Het adres, de indrukwekkende, autobiografische novelle van Marga Minco, over een jonge joodse vrouw die na de bevrijding op zoek gaat naar de spullen uit haar ouderlijk huis. In 2019, bij de toekenning van de P.C. Hooftprijs aan Marga Minco, kreeg dit verhaal een bizarre wending. Over de kille en soms zelfs vijandige ontvangst na de oorlog van de teruggekeerde joden en over het schrijverschap van Marga Minco gaat de lezing van haar dochter Jessica Voeten.

Lees verder
Jessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga MincoJessica Voeten over <span>Het adres</span> van Marga Minco

Hans Achterhuis over Hannah Arendt

23 april 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie zal Hans Achterhuis spreken over ‘de onbekende Arendt’. In de vorige eeuw werd Hannah Arendt niet als filosoof gewaardeerd, maar eerder beschouwd als journaliste en historisch onderzoeker. De laatste decennia is daar verandering in gekomen en tegenwoordig wordt ze als belangrijkste politieke filosoof uit de vorige eeuw omhelsd. Achterhuis betoogt dat door die filosofische omhelzing andere aspecten van Arendt, zoals haar joodse achtergrond, in de verdrukking dreigen te komen.

Lees verder
Hans Achterhuis over Hannah ArendtHans Achterhuis over Hannah Arendt

Menno Tamminga over de bevrijding van Zutphen

14 mei 2020 / 20.00 – 21.30 uur / Coehoornsingel 1

Zutphen kwam als een van de tien meest beschadigde Nederlandse steden uit de Tweede Wereldoorlog. In april 1945 waren er nog dagenlange beschietingen voordat het Canadese leger op 14 april ook De Hoven kon bevrijden. Hoe beleefden de inwoners die spannendste weken uit hun leven? Wat zagen ze op straat? Hoe leefden ze die dagen in hun kelders? NRC Handelsblad-journalist Menno Tamminga reconstrueerde het uit meer dan twintig dagboeken en schreef het boek Wij zijn vrij (verschijnt april).

Lees verder
Menno Tamminga over de bevrijding van ZutphenMenno Tamminga over de bevrijding van Zutphen

Inschrijven nieuwsbrief