< terug naar eerder van ad ten bosch

April 2019: Afscheid

Beste lezer, ik neem afscheid van u. Op 3 mei verschijnt De IJssel stroomt feller dan de Amstel, en dan beschouw ik mijn herinneringen aan de boekwinkel als voltooid. Op zeker moment ben je ook uitgepraat.

In eerste instantie zou de uitgave een herdenkingsboekje worden voor 175 jaar boekhandel Van Someren & Ten Bosch, maar gaandeweg veranderde het in een persoonlijke herinnering. Mijn uitgever wilde er een Privé-domein-deel van maken, en daarvoor moest het persoonlijker worden en dus ook over mijn tijd als uitgever en schrijver gaan en over mijn familie. Die stukken liet ik buiten de bijdragen voor deze nieuwsbrief. Over een drietal pagina’s verschilde ik met de uitgever van mening waarop ik van hem afscheid nam; ik moest die pagina’s schrappen. Daarom verschijnt het nu bij Uitgeverij Van Oorschot.

Het is vreemd om met je herinneringen in de slag te gaan. Zo af en toe overlegde ik met mijn jongste zus en soms verbaasden we ons hoe verschillend we zekere gebeurtenissen hebben ervaren, om maar te zwijgen van gebeurtenissen waaraan de ander helemaal geen herinnering had. En dat terwijl zus en ik onze hele jeugd heel intensief met elkaar zijn omgegaan.

Diep in mijn hart had ik de wens iets over mijn vader te vertellen. Ik was 26 toen hij stierf en heb hem erg gemist. Door zijn plotselinge overlijden werd ik boekverkoper en in die hoedanigheid hoorde ik vrijwel dagelijks van klanten iets over hem en dat hield het verdriet misschien langer in stand. Verder vond ik dat je voor een boekwinkel die 175 jaar bestaat wel een tijdje je best mag doen, we behoren tot de oudste boekwinkels van het land. Via A.E.C. van Someren, H.J. Greup, A. Hagenbeek, H.W. ten Bosch, A.P. ten Bosch, J. Deen en nu Ine Soepnel is deze respectabele leeftijd bereikt. Naast alles wat het leven van een boekverkoper te bieden had, deed het me ook veel plezier om de winkel in de Turfstraat via de overkapping van het binnenplaatsje te verbinden met het pandje in de Rosmolensteeg en er zo een volle maar overzichtelijke winkel van te maken. Ook dit had ik vader graag laten zien.

Eind van het jaar viert de boekwinkel het 175 jarig bestaan. Wie weet zien we elkaar dan.

Inschrijven nieuwsbrief